Uluitor. La Tăşnad exploatarea apei geotermale e legală iar la Carei resursa naturală a fost folosită la liber fără licenţă sau avize

• publicat la: 28 octombrie 2017
Uluitor. La Tăşnad exploatarea apei geotermale e legală iar la Carei resursa naturală a fost folosită la liber fără licenţă sau avize

UPDATE, h 17,35 – Potrivit intervenţiei primarului  Grieb Csaba Francisc, ,,Tăşnadul nu a deţinut niciodată vreo licenţă de apă geotermală! Furnizarea ei se face prin firma care deţine concesiunea,,. Am făcut  această precizare pentru a corecta datele  legate de situaţia din Tăşnad  preluate din presa menţionată în articol şi care am presupus că sunt verificate. Mulţumim domnului primar pentru reacţia promptă. În ce priveşte datele oferite despre situaţia din Carei,  acestea au în spate documente oficiale care le susţin.

ştirea iniţială

Folosirea apei geotermale,  resursă naturală naţională,  presupune obţinere de avize, de autorizaţie de exploatare, de plată a unor redevenţe, etc. Nu a fost cazul pentru municipiul Carei  unde apa geotermală a fost folosită ( adică extrasă şi exploatată în scop comercial)  peste 12 ani fără ca cineva să deţină autorizaţie de exploatare şi să plătească redevenţele cuvenite.

Statul român a fost păgubit grosolan fără ca cineva să ia măsuri. Şi ne mai mirăm apoi că nu sunt suficienţi bani de pensii sau pentru plata bugetarilor.

Recent a apărut un material din care aflăm că la Tăşnad se plătesc 400.000 lei anul sub formă de redevenţă unei firme private…Transgex SA din Oradea.

https://presasm.ro/tasnadul-a-pierdut-exploatarea-apei-termale-ancheta-si-demersuri-pentru-recastigare/

Din anul 2002, Primăria Carei a concesionat ştrandul termal unei firme private care a folosit  apa geotermală din puţul forat pe strada Livezilor  …la liber. Iniţial, conform contractului semnat de cele 2 părţi, suma plătită anual Primăriei Carei pentru concesionare a fost de 300 adică trei sute de euro anual ca după câţiva ani suma să se ridice la valoarea de 1.000 euro anual.

Apa geotermală din bazine  era pur şi simplu folosită la liber şi la discreţie fără ca cineva din instituţiile statului să se intereseze de soarta acestei resurse naturale. Abia din 2016  firma ce a luat în concesiune ştrandul a demarat procedurile de intrare în legalitate privind folosirea apei geotermale. Care dintre parlamentarii sătmăreni se va încumeta să  intervină pentru aducerea  la bugetul de stat a pagubei  pricinuite? Adică din 2002 şi până în 2014 apa geotermală din subsolul perimetrului Carei a fost folosită în mod Gratuit.

Primăria  a plătit potrivit unui proiect din decembrie 2014 către  SC Transgex SA Oradea, firmă titulară a mai multor licenţe de explorare/exploatare a apei geotermale, 84.500 lei din bugetul local pentru întocmirea  documentaţiei  privind perimetrul de exploatare Carei, în suprafaţă  de 0,15 kmp, cu limita de adâncime de 1600 m, pentru a asigura apa geotermală pentru ştrandul termal din Carei, ştrand care funcţiona bine mersi încă din 2002 cu câteva bazine cu …apă geotermală.

Pentru că noi suntem proprietarul,noi stabilim la cine dam apa geotermala. Dacă concesionează altcineva ştrandul, o să dăm la concesionarii respectivi, deci nu este bătut în cuie. Licenţa de exploatare o să aibă  primăria, dar prin licitaţie de atribuire   poate să aibă şi altcineva şi atunci câştigă cineva, da nu-i 100% că cel concesionat, câştigă altcineva, o firmă, vinde el apa la ştrand.Apa nu e proprietatea noastra. Eu  zic că nu-i voie să dăm drumul din mână la licenta. Nu mai trebe s-o liciteze altcineva.  Dacă facem noi explorarea, deci toate investiţiile, cheltuielile le  plătim noi, atunci o să primim autorizaţia respectivă…” a  precizat  sef birou tehnic, Rakovski Francisc la şedinţa din 3 decembrie 2014.

Toate cele menţionate mai sus se regăsesc în Procesele Verbale ale şedinţelor de CL precum şi în înregistrările filmate.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2016/10/statul-roman-pagubit-grosolan-la-carei-dupa-12-ani-se-incearca-intrarea-in-legalitate.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/08/primaria-carei-joaca-alba-neagra-cu-consiliului-local-milioane-de-euro-din-afaceri-cu-apa-termala-pusa-in-curat-dupa-semnalarile-buletin-de-carei.html

 

Lasati un comentariu