159 de ani de la moartea lui Dimitrie Sfura reprezentant de seamă al şcolii careiene

• publicat la: 7 noiembrie 2017
159 de ani de la moartea lui Dimitrie Sfura reprezentant de seamă al  şcolii careiene

La data de 7 noiembrie comemorăm 159 de ani de la trecerea în lumea drepţilor a unui alt reprezentant de seamă al  şcolii careiene, Dimitrie Sfura. El s-a născut la Vezendiu în 28 iulie 1833 în familia de ţărani a lu Teodor şi Rachila Sfura.  Şcoala primară a urmat-o la Carei, gimnaziul la Beiuş, apoi teologia greco-catolică la Oradea. S-a remarcat ca unul dintre cei mai activi membri ai „Societăţii de lectură”, fiind unul dintre cei mai promiţători din perspectiva talentului său literar.

Este ales preşedinte al „Societăţii de leptură a junimei române” din Oradea. Moartea lui prematură va fi deplânsă de „lepturişti”, trezind unele ecouri şi în presa românească din Ardeal.

În „Zorile Bihorului”, almanah beletristic  scos în 1854 de „Societatea de leptură”, Sfura şi-a publicat o parte din scrieri, restul rămânând în manuscris. E vorba, mai ales, de versuri (Fata română, Amicele vieţii, Amiciţia, Eldoradul – o imitaţie, Primăvara, Las’să fiu acela eu, Rămas bun etc.). Tot aici se mai află o nuvelă (Cursoriul lui Horea şi Cloşca), precum şi câteva „sentinţe”.

Postum, prin grija lui Iosif Vulcan, lui Sfura îi vor apărea în „Familia” (1869) poeziile ,,Grânele vara se coc,,, Cătră lună, ,,Amorul,,   Mai turnaţi-mi înc-o dată, ultima fiind publicată în 1860, cu titlul ,,La vin,, şi în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Câteva s-au tradus şi în limba maghiară.

A publicat  în „Diorile Bihorului” 16 poezii, tot acolo văzând lumia tiparului nuvela „Cursoriul lui Horea şi Cloşca” şi poema comică „Luca Pescereanul”. Cântecul „Mai turnaţi-mi!” l-a impresionat pe însuşi Eminescu.

În 1857 a fost numit profesor la preparandia orădeană şi prefect de studii la seminarul din localitate, în acelaşi an fiind ales preşedinte al „Societăţii de lectură a junimei române” din Oradea, căreia îi preconiza un serios program de revigorare.  Deţinea în acelaşi timp şi funcţia de inspector al şcolilor greco-catolice din Episcopia Oradiei, o funcţie onorantă pentru vârsta sa. Nu a putut să-şi ducă la capăt proiectele, destinul său frângându-se brusc la puţin timp după căsătorie, în 7 noiembrie 1858, fiind înmormântat la Oradea.

Creaţiile  lirice ale lui Dimitrie Sfura au fost  tema lucrării de grad a regretatului profesor careian Emil Boldur, fost director al Casei de Cultură Carei. Cu poezia   ,,Rămas bunul unui gonit,,  elevul Marcel Ursan, pe atunci în clasa a VI-a,  a câştigat Diploma de Excelenţă la RECITATIO, concurs  judeţean de recitări din lirica poeţilor sătmăreni iar în anul 2017 a câştigat Premiul juriului cu poezia   ,,Eu acuma sunt bătrân,,.

 

Buletin de Carei

 

comentarii

de Mircea la 9 noiembrie 2017 - 19:23

Careiul si zona inconjuratoate au dat numeroase personalitati romanesti in conditiile in care limba romana a fost mult timp interzisa. Dimitrie Sfura a fost una dintre acestea. Pacat ca a trecut la cele vesnice prea de tanar!

Lasati un comentariu