Clase de elevi din Carei la simpozioane despre Marea Unire

• publicat la: 28 noiembrie 2017
Clase de elevi din Carei la simpozioane despre Marea Unire

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au continuat la Carei, marți, 28 noiembrie 2017, începând cu ora 12.20, la Castelul Károlyi cu prezentarea „Marea Unire și Careienii”, susținută de muzeograful Mihai Andrei Mocan, eveniment realizat de Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei în colaborare cu Centrul de Promovare a Turismului Cultural și Liceul Teoretic Carei.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural, după care muzeograful Mihai Andrei Mocan a prezentat detalii despre personalitățile din Carei și localitățile adiacente, participante la Marea Unire.

Acesta a mai adus în discuție și aspecte referitoare la participarea sătmărenilor în Primul Război Mondial. La prezentare au participat clasele a XI-a E și a XII-a E, profilul filologie, de la Liceul Teoretic Carei, însoțite de profesorii Madai Lucian și Nintaș Răzvan.

Începând cu ora 13.00, în Sala Cavalerilor a castelului Károlyi a fost deschisă expoziția de imagini „Mari Gânditori Români”, realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural, care cuprinde 28 de imagini reprezentând personalități ilustre ale culturii române, istorici, filosofi, scriitori, etc.

Amintim câțiva dintre aceștia: Ion Heliade Rădulescu, Ion Petrovici, Timotei Cipariu, Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Dimitrie Cantemir. Expoziția poate fi vizitată până la data de 8 decembrie 2017.

Tot marți, 28 noiembrie 2017, în Sala „Deák Endre” a Centrului Cultural Carei a avut loc evenimentul „Lecția de istorie … altfel”, organizat de Biblioteca Municipală Carei, avându-l ca invitat pe prof. Ioan Ciarnău. La manifestare au participat elevii claselor a IX-a C și a XI-a C de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” , însoțiți de prof. Elena Coșarcă, prof. Augustin Moș și Cristina Vădan, președinta Consiliului elevilor . Evenimentul pe care îl aniversăm în 1 Decembrie a fost evocat de domnul profesor Ioan Ciarnău din perspective inedite, mai puțin cunoscute tinerilor.

Lasati un comentariu