Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca a ridicat sala în picioare la Viena

• publicat la: 2 decembrie 2017
Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca a ridicat sala în picioare la Viena

Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, condusă de maestrul Gabriel Bebeșelea şi pianista Alexandra Dariescu, au ridicat Sala aurie a Musikverein în picioare .

Debutul anului centenar al Marii Uniri a avut loc aseară, în sala Musikverein din Viena, sală considerată ca fiind una dintre cele mai importante din lume, aici având loc și celebrul concert de Anul Nou de la Viena.

În organizarea Ambasadei României din Austria şi a Institutului Cultural Român din Viena, cu sprijinul Institutului Cultural Român, Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj –Napoca a susținut un concert de excepție dedicat Zilei Naţionale a României.

”Centenarul Marii Uniri se apropie, iar data de 1 decembrie 2017 marchează debutul anului aniversar ce consfinţeşte trecerea unui secol de la cea mai importantă realizare din istoria românilor – Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României”, a spus Preşedintele Fundaţiei Transilvania Leaders, Marius Bojiţă,unul dintre cei care au făcut acest eveniment posibil.

La acest eveniment memorabil au participat, din partea oficialităților austriece, viceprimarul orașului Viena, domnul Johann Gudenus, parlamentarul austriac Harald Troch, alături de alți membri ai corpului diplomatic internațional acreditat la Viena, diplomați austrieci și importanți oameni de afaceri.

Alături de Excelența Sa, domnul Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Viena și de doamna Irina Cornișteanu, directorul Institutului Cultural Român din Viena, au fost prezenți, din partea oficialităților române, domnul Liviu Jicman, Director general al Muzeului Național Cotroceni, din partea administrației prezidențiale, domnii Bela Dan Krizbai și Mirel Taloș, vicepreședinții ICR București, maestrul Ioan Holender, precum și mulți alți oameni de afaceri sau diplomați.

”Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le-a organizat și patronat Institutul Cultural Român, mai ales că acum ne aflăm și într-o perioadă de sărbătoare, o sărbătoare cu multe variații, debutul anului centenar, care sperăm că ICR va putea să se adreseze tuturor categoriilor de public, consider acest eveniment un succes absolut!”, este declarația la cald a vicepreședintelui ICR, domnul Krizbai.

Și în acest an, Ambasada României și ICR Viena s-au bucurat de sprijinul societății civile, Asociația ”Mihai Eminescu” din Viena, galeria Five Plus și Societatea Austro-Română.

Concertul susţinut la Viena de orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” (dirijor Gabriel Bebeşelea) şi de pianista Alexandra Dariescu a cuprins compoziţii de Dinu Lipatti, Edvard Grieg şi George Enescu, iar lucrarea enesciană Pastorale-Fantaisie a fost prezentată în primă audiţie publicului austriac.

Surpriza dirijorului Bebeșelea i-a ridicat, în încheierea concertului, pe cei 2.000 de spectatori în picioare, făcându-i să lăcrimeze de fericire, fericirea de a fi român. Intonarea imnului la sfârșitul concertului a venit ca o mulțumire făcută publicului pentru călduroasa primire, aplauzele de la sfârșitul concertului vorbesc de la sine despre reușita evenimentului.

sursa NapocaNews

Lasati un comentariu