Afaceri cu fabricile de zahăr din România. O ţară renumită pentru fertilitatea terenurilor agricole ajunge din exportator importator

• publicat la: 28 ianuarie 2018
Afaceri cu fabricile de zahăr din România. O ţară renumită pentru fertilitatea terenurilor agricole ajunge din exportator importator

Peste 200 de salariați vor rămâne fără locuri de muncă, chiar la începutul primăverii, după ce conducerea concernului german Pfeifer &Langen a decis să închidă fabrica de zahăr Diamant din Oradea. Acestora li se adaugă 90 de agricultori din împrejurimi, care vor rămâne cu banii dați pe utilajele pentru cultivarea și recoltarea sfeclei de zahăr ce o livrau la Oradea, utilaje care nu pot fi folosite la alte culturi.

Cel care a fost băgat la înaintare să pună în practică această decizie este directorul fabricii, Janos Takacs, care la un moment dat a fost în cărți pentru a deveni prim ministru în Guvernul de la Budapesta, pe vremea când conducea subsidiara Electrolux din Ungaria. România liberă a vrut să afle și punctul lui de vedere, dar când am sunat la fabrica din Oradea ni s-a transmis că s-a îmbolnăvit chiar ieri, mentioneaza  romanialibera.ro.

Din 33, câte erau în 1990, în România mai funcționează în momentul de față doar patru fabrici de zahăr, în afară de cea de la Oradea, care este pe cale de a-și da obștescul sfârșit. Este vorba de cele de la Buzău, Roman, Luduș și Bod (lângă Brașov), primele trei fiind deținute de multinaționale (Tereo și Agrana), iar ultima de un investitor român. În treacăt fie spus, prima care a fost închisă și tăiată pentru a fi vândută pe bucăți a fost chiar cea care acum 28 de ani era cea mai nouă și cea mai modernă – unitatea de la Năvodari, care nu ar fi avut niciun motiv temeinic să dea faliment, din moment ce avea portul la câțiva pași. Şi la Carei fabrica de zahăr a rămas doar o amintire. Avem cele mai bune terenuri agricole în zonă şi am ajuns să cumpărăm zahăr din import. Livezile de mere au fost desfiinţate, culturile de cânepă şi in sau serele şi culturile de tutun.

Sindicaliștii susțin că explicațiile oficiale ale patronatului de la Oradea pentru închiderea fabricii, potrivit cărora sfecla din România este mai scumpă decât cea din străinătate, nu stau în picioare. Și asta pentru că și celelalte patru fabrici funcționează în aceleași condiții precum cea de la Oradea și nu sunt probleme de profitabilitate.

……….

Pentru fermieri, dispariția fabricii de zahăr de la Oradea înseamnă practic falimentul. Cultivarea sfeclei de zahăr nu este rentabilă dacă beneficiarul este situat la sute de kilometri depărtare, din cauza costurilor mari de transport. În cazul de față, cea mai apropiată fabrică de zahăr este cea de la Luduș – mult prea departe.

sursa romanialibera.ro

România, alături de Argentina, face parte dintr-un grup select al ţărilor cu cele mai fertile terenuri agricole din lume, a afirmat  într-un forum de specialitate, ambasadorul Republicii Argentina la Bucureşti, E.S. Claudio Perez Paladino.

comentarii

de Sanda-Monica Costescu la 28 ianuarie 2018 - 17:00

Păcat de toată industria noastră. A fost falimentată intenţionat.

de Lucian la 28 ianuarie 2018 - 17:59

Cine a beneficiat de activele fabricii de zahar de la Carei?

Lasati un comentariu