184 de treceri de pietoni din Carei vor fi iluminate cu ajutorul panourilor fotovoltaice

• publicat la: 17 februarie 2018
184 de treceri de pietoni din Carei vor fi iluminate cu ajutorul panourilor fotovoltaice

Primăria Carei vrea înfiinţarea unui Serviciu pentru iluminat public. Afirmaţia a fost făcută de primarul Kovacs în cadrul şedinţei extraordinare de vineri, 16 februarie 2018 la dezbaterile privind documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici ai proiectului ”Eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Carei”.

Proiectul  va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional şi are o valoare de  peste 4 milioane euro.

Potrivit descrierii investiţiei şi documentației aprobate, rețeaua de iluminat public se va înlocui în totalitate acolo unde nu este rețea comună cu cea de furnizare energie, mai putin zonele realizate prin alte proiecte cu finantare europeană.

Conform proiectului, există un număr de 184 de panouri fotovoltaice, câte unul pentru fiecare trecere de pietoni.

Se vor înlocui numai corpurile de iluminat pe rețeaua existentă în comun cu cea de distribuție pe aproximativ 70 % din străzi. Pe străzile pe care nu există iluminat sau acesta este foarte precar se vor realiza invesții de extindere a sistemului de iluminat prin montarea de stâlpi și aparate noi.

Toate aparatele care vor fi montate în cadrul proiectului vor fi echipate cu sisteme de control și comunicație de la distanță .

Pe toate arterele principale se va realiza un iluminat special, modern, destinat trecerilor de pietoni, iluminat care va utiliza un sistem inovativ de senzori  care vor controla intensitatea fluxului luminos pentru a atrage soferilor atentia cand o persoana se afla in traversare.

Deşi primarul a afirmat că rețeaua de iluminat public se extinde cu circa 7 km, în proiectul propus spre studiu consilierilor figurează  ca lungime sistem reţea propusă spre extindere …13 km.

”Prin acest proiect urmărim să reducem consumul de energie electrică, să iluminăm mai bine Careiul, extinzând rețeaua de iluminat public cu circa 7 km”, a afirmat primarul Kovacs fără a specifica  însă dacă  va menţine  în continuare diferenţa între iluminatul obiectivelor  agreate de domnia sa şi Monumentul Ostaşului Român.

Proiectantul care a întocmit Devizul general este societatea Ago Proiect Engineering  SRL din Cluj Napoca.

Din valoarea totală a investiţiei şi anume 22.614.491,25 lei, pentru informare şi publicitate sunt alocaţi 9.996 lei, pentru amenajări de protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială sunt prevăzuţi 1.101.350,88 lei, pentru studii de teren, 19 mii lei, pentru Proiectare, 446.554,86 lei , pentru Asistenţă tehnică, 273.700 lei, pentru cheltuieli neprevăzute, 1.005.234,33 lei.

 

 

Lasati un comentariu