Garda de Mediu Satu Mare sancţionează tăierea neregulamentară a Pinului Nigra din parcul dendrologic Carei dar…,,descoperă,, că arborele distrus era bolnav

• publicat la: 22 februarie 2018
Garda de Mediu Satu Mare sancţionează tăierea neregulamentară a Pinului Nigra din parcul dendrologic Carei dar…,,descoperă,, că arborele distrus era bolnav

Buletin de Carei a primit pe adresa redacţiei  răspunsul de la Garda de Mediu Satu Mare  oferit  prin bunăvoinţa oamenilor  cu spirit civic care nu clachează la terorismul  promovat de presa de casă a administraţiei Kovacs-Keizer la adresa comentatorilor persoane fizice.

Modul de evaluare al stării de sănătate al arborilor din parc şi modalităţile de tăiere şi transport al buştenilor rezultaţi sunt încă departe de a fi clarificate.

Luate filă cu filă, adresele organelor de control, ale  agenţiei de mediu şi ale Primăriei Carei ca proprietar al parcului  sunt destul de încurcate.

Ultima adresă a Gărzii Naţionale de Mediu comisariatul judeţean Satu Mare confirmă faptul că au făcut deplasarea la Carei, în parcul dendrologic  unde au  constatat că tăierea Pinului Nigra nu a fost una  regulamentară care să protejeze arborii din jur.

Potrivit adresei de la Garda de Mediu, tăierea a fost efectuată în baza unei comenzi a UATM Carei şi a unui punct de vedere a Agenţiei de Protecţia Mediului Satu Mare.  La fel ca în cazul tăierilor de sute de arbori din parc în anul 2011.

La control au participat reprezentanţi din Primăria Carei, administratorul  societăţii care efectuează tăierile precum şi reprezentanţi ai agenţiei de mediu din Satu Mare. Urmare a constatărilor de la faţa locului, operatorul economic a fost sancţionat pentru nerespectarea legii 24 din 2007.

Partea amuzantă este că arborele distrus pentru nerespectarea regulamentului de tăiere din parcuri a fost descoperit ca fiind …bolnav, în stadiu incipient. Curată coincidenţă!

Pentru o corectă informare a opiniei publice careiene iubitoare de arbori sănătoşi în parcul dendrologic, menţionăm că în adresele anterioare nu era vorba de putregai în mijlocul trunchiului şi nici de …carii în cazul arborelui Pinus Negra.

Partea bună din adresa Gărzii de Mediu comisariatul judeţean Satu Mare este că se va proceda la o inventariere şi o evaluare corectă a stării de sănătate a arborilor din parcul dendrologic, să sperăm că de această dată de către adevăraţi specialişti în domeniu.

Informăm opinia publică careiană că la adresele Primăriei Carei privind comanda pentru tăierea arborilor din parc precum şi evaluarea şi adresa din partea administratorului parcului ,Venig Zoltan, soţul consilierei  locale Venig are acces şi Szasz Lorand, consilierul personal al primarului şi totuşi la acestea nu face referire la fel ca în cazul reclamaţiilor sosite pe adresa naşului său, primarul Kovacs.

Buletin de Carei militează pentru transparenţă în administraţia locală. Locuitorii din Carei au dreptul să cunoască deciziile care se vor lua în legătură cu oraşul lor.  Primăria Carei trebuie să organizeze  dezbateri publice când vine vorba de transformarea parcului dendrologic  sau alte obiective de interes.

Buletin de Carei

comentarii

de pro ciuta la 22 februarie 2018 - 11:26

cainii latra,caravana trece…si belelele curg pentru cateii primarului.Si garda de mediu va fi injurata in articole de szsz?

Lasati un comentariu