Tribunalul Cluj obligă UDMR să comunice cum a cheltuit banii publici

• publicat la: 12 februarie 2018
Tribunalul Cluj obligă UDMR să comunice cum a cheltuit banii publici

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a suferit o înfrângere dură în instanţă.

Tribunalul Cluj obligase formaţiunea maghiară, în decembrie, printr-o hotărâre în primă instanţă, să comunice o serie de informaţii publice noteaza napocanews.ro.

UDMR a fost dată în judecată de Asociaţia Átlátszó Erdély Egyesület, după ce Uniunea a refuzat să comunice informaţii detaliate despre gestionarea banilor publici.

Acum, sentinţa a devenit definitivă, după ce formaţiunea maghiară nu a formulat recurs în termen legal, relatează portalul de investigații Atlatszo Erdely, citat de hotnews.ro.

Portalul, editat de Asociația Atlatszo Erdely Egyesulet (denumirea înseamnă Transilvania transparentă), a dorit să afle cum au fost cheltuiți cei 28 de milioane de euro primiți de la bugetul de stat al României în ultimii 6 ani, sumă pe care UDMR a primit-o în calitate de reprezentant al comunității maghiare din România.

Instanța a apreciat că UDMR reprezintă o organizație neguvernamentală de utilitate publică având în vedere că desfășoară sistematic și preponderent activități în interesul colectivității maghiare din România și este finanțată pentru realizarea acestor activități din bani publici.

Astfel, formaţiunea maghiară a fost obligată de către tribunal să furnizeze informațiile de interes public cerute de Asociaţia Átlátszó Erdély Egyesület, și anume:

– lista imobilelor aflate în prezent în proprietatea UDMR, cu adresă şi număr cadastral/topografic, anul şi modul dobândirii, respectiv preţul de cumpărare a acestora şi numele vânzătorului;

– lista imobilelor închiriate în prezent de către UDMR, cu locaţia (adresa), numele proprietarului, respectiv chiria anuală plătită pentru acestea;

– o listă cu cheltuielile de întreţinere şi reparaţii a imobilelor aflate în proprietatea / în chiria UDMR pe perioada 2009-prezent, specificând pe scurt lucrarea efectuată şi numele firmei care a efectuat lucrarea;

– o listă cu diurnele primite de către cu angajaţii UDMR (respectiv persoane care reprezintă UDMR) pentru deplasări în afara graniţelor ţării din 2009 până în prezent. Lista trebuie să conţină data de început şi sfârşit a deplasării, destinaţia, respectiv suma de bani plătită ca şi diurnă;

– o listă cu operele de artă cumpărate din 2009 de către UDMR, cu numele autorului, o prezentare succintă a operei, respectiv preţul plătit pentru aceasta.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu