Update: Garda Forestieră revine şi afirmă că titularul autorizatiei de exploatare a emis Actul de Forţă Majoră. Garda forestieră a emis act de forţă majoră pentru parcul dendrologic Carei

• publicat la: 9 martie 2018
Update: Garda Forestieră  revine şi afirmă că titularul autorizatiei de exploatare a emis Actul de Forţă Majoră. Garda forestieră a emis act de forţă majoră pentru parcul dendrologic Carei

Update- h 10,30 – Garda forestieră revine şi precizează printr-o adresă de mail că titularul autorizatiei de exploatare poate solicita emitentului încheierea unui act forta majoră….

 

Garda forestieră Oradea afirmă că în data de 9 ianuarie 2018 a sistat lucrările de exploatare în parcul dendrologic Carei datorită Actului de forţă majoră nr.40. Încă  nu am primit răspuns la ce anume conţine actul de forţă. Pe harta activă a Inspectorului pădurii nu apar datele care atestă existenţa APV.

Potrivit unei adrese de la Garda Forestieră Oradea, la data de 9 ianuarie 2018 a fost emis un act de Forţă Majoră şi ca urmare au fost sistate lucrările de exploatare în parcul dendrologic Carei.  Tăierile  de arbori au continuat până la data de 30 ianuarie potrivit înregistrărilor noastre şi a articolelor Buletin de Carei care a fost prezent mereu în parcul careian.

De obicei, Forța majoră se referă  la condițiile meteo nefavorabile sau o altă cauză  prin care nu se mai poate face lucrarea de exploatare.

La data de 9 ianuarie 2018 au început lucrările de tăiere a arborelui Ulm de munte, Ulmus glabra.

La data de 9 ianurie 2018, la Carei era vreme însorită, ca în imagine…

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/noi-taieri-de-arbori-in-jurul-castelului.html

Ulterior acestei data de 9 ianuarie 2018, TĂIERILE CONTINUĂ pas cu pas până la data de 30 ianuarie 2018.

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/agentia-de-mediu-satu-mare-confirma-ca-la-primaria-carei-nu-exista-registrul-spatiilor-verzi-taierile-continua.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/taierile-continua-la-carei-lucrari-incredintate-unei-firme-din-tasnad.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/alo-garda-forestiera-garda-nationala-de-mediu-aveti-alergie-la-carei.html

Tot în adresa de la Garda forestieră Oradea, la  punctul 3 apare  faptul că actul APV este aprobat conform procedurii. Dacă acel APV este aprobat conform procedurii DE CE nu se regăseşte pe hartă? Specialiştii ştiu despre ce hartă este vorba.

E adevărat  că nu e de competenţa Gărzii forestiere administrarea parcului dar competența lor e  trasabilitatea lemnului, circulația materialului lemnos pe drumurile publice, emiterea autorizațiilor de exploatare, folosirea ciocanelor de marcat. Din ulmul de munte tăiat la data de 9 şi 10 ianuarie lipsesc bucăţi din buştean.

Având  în vedere valoare acestei esenţe pe piaţa furnirului ar fi interesant de aflat unde au ajuns cele câteva bucăţi din ulm.

Dacă era caz de forţă majoră de ce au continuat tăierile ulterioare şi au rămas doar 2 buşteni la pământ  din cei mai mulţi tăiaţi?

Pinul Nigra la tăierea din 30 ianuarie 2018

Cine verifică Primăria Carei, proprietarul parcului, pentru adresele înaintate la Agenţia de Mediu  prin care solicită  obţinerea avizului de tăiere pentru arbori pecare îi declară uscaţi în proporţie de peste 80%?

Oricum, Agenţia de Protecţia Mediului din Satu Mare a dat doar un punct de vedere, la fel ca în anul 2011 când a început tăiarea sutelor de arbori din parc. Toate tăierile au avut loc în baza unui…punct de vedere.

Pinul Nigra tăiat la data de 30 ianuarie 2018 zace şi acum în locul în care a căzut iar în cădere a distrus tufe recent plantate şi arbori sănătoşi.

Acesta e răspunsul Gărzii forestiere Oradea.

 

Şi Pinus Nigra şi Ulmus Glabra figurează pe fiecare panou informativ  de la intrările din parcul dendrologic  ca fiind arbori de o deosebită valoare ceea ce nu a împiedicat Primăria de a-i trece pe lista de tăieri.

Buletin de Carei

UPDATE….h10,47

Am primit de la Garda Forestieră Oradea explicaţia pentru actul de Forţă Majoră…

,,In cazul in care in timpul exploatarii apar situatii care impiedica desfasurarea activitatii, titularul autorizatiei de exploatare poate solicita emitentului încheierea unui act forta majora care  suspenda temporar activitatea , prelungind perioada de exploatare cu perioada de actiune a fortei majore,,.

comentarii

de prof.Viorica Boldur la 9 martie 2018 - 14:02

Sper sa nu ramanem cu un parc fara arbori,ca in cazul acesta nu ar mai fi parc.Chiar e strigator la cer ce se intampla.

Lasati un comentariu