Personalităţi careiene. Ioan Buteanu – preotul şi Ioan Buteanu – avocatul și prefectul

• publicat la: 21 martie 2018
Personalităţi careiene. Ioan Buteanu – preotul şi Ioan Buteanu – avocatul și prefectul

Miercuri, 21 martie 2018, de la ora 11, la Biblioteca Colegiului Tehnic Iuliu Maniu din Carei, a avut loc o întâlnire cu elevii acestei instituții școlare, în care reprezentanții Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu și Adrian Ștefănuți, le-au prezentat tinerilor biografiile a trei personalități, prima dintre ele fiind preotul Ioan Buteanu, de la a cărui naștere se împlinesc în aceste zile 168 de ani. Născut în Carei,  acesta a făcut studiile primare în localitatea natală, iar liceul și studiile teologice le-a urmat la Oradea. A fost membru în Parlamentul de la Budapesta, fiind ales ca deputat de Beiuș.  Activitatea didactică a lui Ioan Buteanu este reflectată de studiile și articolele pe care le publică atât în presa vremii cât și în Anuarul liceului beiușan, printre care: Monografia Stâna de Vale, Gramatica limbii române, amândouă publicate în 1887 la Gherla, Sistema divizbilității numerilor, apărută la Beiuș în 1901. Ioan Buteanu a murit la 24 aprilie 1914, fiind înmormântat la Oradea.

A doua personalitate evocată a fost unul dintre liderii Revoluției din 1848, Ioan Buteanu, al cărui bust se află în Sala Bibliotecii Colegiului Tehnic Iuliu Maniu. S-a născut la Sighetu Marmației, în anul 1821, într-o veche familie nobilă din Țara Chioarului. A urmat apoi gimnaziul în Baia Mare și Carei, iar dreptul la Cluj și Zagreb. După ce a obținut diploma de avocat s-a stabilit în Abrud, unde îl găsesc și evenimentele din 1848. Generalul austriac Anton Puchner l-a numit administrator al Zarandului, iar Comitetul Național Român l-a desemnat prefect în acea regiune. A murit la 23 mai 1849. În anul 1924, la centenarul nașterii lui Avram Iancu, a fost reîngropat la Țebea, alături de gorunul lui Horea  și mormântul lui Avram Iancu.

Și pentru că ne aflăm în această perioadă a anului, Bogdan Georgescu a evocat pe scurt și personalitatea reporterului şi scriitorului Iosif Ţiproc născut la 22 martie 1953, unul din cei mai buni gazetari din județul Satu Mare. Acesta a fost redactor la Informația Zilei și rămas în istoria culturală a Sătmarului  datorită celor șase cărți pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Cronicarul Iosif Țiproc a scris „Vasile Blidaru – omul şi legenda” 2006 , „Conace, Oameni, Destine” 2007 , „Griga lui Ianoş” şi „Victor Fanea – martirul din Bixad” 2008 , „Mihai din Prilog” 2009 și „Călător pe drumuri de ţară“ 2010 . În 15 august 2010 a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Livada, el fiind născut în satul aparţinător, Dumbrava. A murit în 2010, la doar 57 de ani.

comentarii

de unio la 21 martie 2018 - 18:00

Cum n-am participat, întreb dacă în evocarea lui Ioan Buteanu, prefectul Zarandului, s-a regăsit explicația pe care a dat-o acesta în cadrul adunării de la Blaj deja celebrului punct 12 al proclamației de la Pesta, din 15 martie 1848, anume „unio”. Buteanu : ”Ce va să zică „unio”? Că până acum ne-au încălecat pe păr, iar acum vor să pună și șaua pe noi!” De asemenea, întreb și dacă în cadrul aceleiași evocări au fost detaliate circumstanțele uciderii lui Buteanu, în mai 1849, de către maiorul Hatvani, trimis de Kossuth să prindă și să lichideze liderii românilor din Munții Apuseni (în special pe Avram Iancu) chemați la tratative de către același Kossuth care îl trimisese pe Ioan Dragoș la Iancu cu un document semnat tot de el (Kossuth) care garanta încetarea luptelor pe durata tratativelor. Adică dacă perfidia lui Kossuth a fost sau nu amintită.

de pro ciuta la 21 martie 2018 - 19:24

evocarea e facuta ca sa fie nu ca sa fie stiuta de careieni. nu a fost nimeni chemat si au vorbit ce au vrut.

Lasati un comentariu