Agenţia de ştiri a primăriei vrea sondaj pentru o acţiune reglementată de fapt de lege

• publicat la: 25 aprilie 2018
Agenţia de ştiri a primăriei vrea sondaj pentru o acţiune reglementată de fapt de lege

Deratizarea împotriva ţânţarilor este o acţiune ce are loc constant în primăriile care se respectă şi care respectă locuitorii localităţilor adică contribuabilii. Nu se impune niciun sondaj de opinie pentru a aplica reglementările unei legi. De altfel, niciun contribuabil nu este amator de a coabita împreună cu căpuşele şi ţânţarii care sunt PURTĂTORI de microbi, de bacterii.

Primăria mun. Satu Mare , a mun. Cluj Napoca precum şi alte primării aplică reglementările legii şi practică deratizarea încă din  lunile martie sau început de aprilie.

Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii contine un capitol (capitolul VII din Titlul I) ce prevede obligatiile persoanelor fizice si juridice. In acest capitol, la art. 37 se prevede că orice persoană fizică sau juridică, având calitatea de angajator, este obligată să asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicarea măsurilor de igienă, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodică.

Astfel, Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul MS nr. 536/1997, prevăd că lucrările de dezinsectie se fac  o dată la minim 3 luni, în timp ce lucrările de deratizare se fac atunci când este nevoie, o dată la minim 6 luni (primăvara sau toamna).

Ordinul MS citat mai precizează că normele de igienă (deci inclusiv cele care fac referire la DDD – n.red.) sunt obligatorii pentru toate unitatile din sistemul public si privat.

In ceea ce priveste amenzile pentru cei care nu respecta obligatiile referitoare la operatiunile DDD, acestea sunt prevazute in HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.

Acest act normativ stipulează că pentru neaplicarea masurilor de prevenire si combatere a insectelor si rozatoarelor vectoare in unitati de orice tip de catre detinatorii acestora, precum si pentru nerespectarea ritmicitatii actiunilor de combatere a insectelor si rozătoarelor vectoare si producatoare de disconfort in unitati de orice tip, amenzile sunt cuprinse între 3.000 si 8.000 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de către personalul de specialitate împuternicit de către conducerea Ministerului Sanatatii pentru unitatile de pe intreg teritoriul tarii, mai mentioneaza HG nr. 857/2012.

Aşteptăm cu interes un sondaj de opinie pentru  păstrarea sau deratizarea împotriva şobolanilor care circulă liber la blocul social al Primăriei Carei situat în apropierea acesteia. Sau unul pentru oportunitatea ridicării gunoiului de către FLORISAL din satul Ianculeşti ce aparţine de UATM Carei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu