Scrisoare Deschisă către Mitropolia Ardealului, Banatului şi Clujului

• publicat la: 2 aprilie 2018
Scrisoare Deschisă către Mitropolia Ardealului, Banatului şi Clujului

Către,
1. MITROPOLIA ARDEALULUI, Mitropolit Î.P.S Laurențiu Liviu STREZA
2. MITROPOLIA BANATULUI, Mitropolit Î.P.S Ioan SELEJAN
3. MITROPOLIA CLUJULUI, MARAMUREȘULUI ȘI SĂLAJULUI, Mitropolit Î.P.S. Andrei  ANDREICUȚ
Motto: 1) Ioan 13:34 – „Poruncă nouă dau vouă:Să vă iubiţi unul pe altul.”; 2) Matei 22:21
Pe teritoriul mitropoliilor Înalt Preasfințiilor Voastre a început și s-a desfășurat acum 100 de ani Revoluția română transilvană a Unirii, precum și, acum 170 de ani, cea mai sângeroasă revoluție pașoptistă din Europa – cea a românilor ardeleni -, jertfele supreme a celor 40.000 de români uciși cu sălbăticie de tirani, fiind vii și azi în memoria urmașilor.

În pregătirea, conducerea și desfășurarea acestor revoluții, biserica ortodoxă română, conducătorii și preoții ei au avut un rol determinant. Acest rol, din nou credem că trebuie să se afirme, „cu arma legii”, într-o nouă revoluție, cea a Iubirii de Credință, Neam, Țară și Lege.
Ne plecăm capetele în fața Înalt Preasfințiilor Voastre, rugându-vă ca, iertându-ne îndrăzneala, să aveți bunăvoința, ca în acest an omagial „al unității de credință
și de neam” și totodată „an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” să acordați atenție umilelor noastre  propuneri mai jos enumerate și să le transpuneți în fapt  dacă veți considera:
1. În toate bisericile, înainte de slujba de duminică, să fie alocate cca 15 de minute pentru evocarea celor care au luptat pentru credință, neam și Marea Unire;
2. În fiecare an, în luna mai, pe Câmpia Libertății de la Blaj să inițiați și să organizați împreună cu alte biserici creștine și decidenți locali și centrali Marea Adunare a noii Revoluții a Iubirii pentru unitatea de Credință și Neam.
3. În fiecare an, 1228 de delegați, aleși ca locație și mod ca acum un secol, să participe la Alba Iulia în semn de rememorare a evenimentelor petrecute cu  100 de ani în urmă; ( …)

Cu mulțumiri, aleasă considerație și firească  plecăciune,
Președinte fondator Ioan Paul Mărginean

Lasati un comentariu