27 de angajatori din Carei controlaţi de ITM în aprilie

• publicat la: 13 mai 2018
27 de angajatori din Carei controlaţi de ITM în aprilie

   In cursul lunii aprilie 2018 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 143 controale, din care 100 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 43 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), fiind constatate 153 deficiențe pentru înlăturarea cărora s-au dispus în anexele proceselor verbale de control un număr 153 măsuri pentru înlăturarea acestora.      

Dintre cei 100 angajatori controlati în luna aprilie 2018, au sediul în municipiul Carei 27 angajatori iar în Tăşnad 9 angajatori. Dintre angajatorii sancţionaţi contravenţional un număr de  4 au sediul în municipiul Carei şi 2 în oraşul Tăşnad.

I. Cu ocazia celor 100 de controale în domeniul relaţiilor de muncă efectuate în luna aprilie 2018 s-au aplicat în total 56 de sancţiuni contravenţionale, din care 5 amenzi, în valoare totală de 140.600 lei, şi s-au dispus de către inspectorii de muncă 98 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale.

Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 37 sancțiuni, din care 4 amenzi în valoare totală de 140.300 lei (140.000 lei pentru folosirea muncii nedeclarate și 300 lei pentru nerespectarea prevederilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe economie), precum și 33 avertismente pentru alte deficiențe.

Pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 15 sancțiuni, din care 1 amendă de 300 lei și 14 avertismente.

În perioada aprilie – iunie 2018 se desfășoară Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat – prevederi derogatorii de la Legea nr. 62/2011, prevederile privind transmiterea registrului general de evidență a salariaților și cele privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Continuând seria activităților de informare și conștientizare a angajatorilor vizând conformarea voluntară la cerințele legislației în domeniul relațiilor de muncă, în cursul lunii mai a.c. vor fi trimise  scrisori de notificare către angajatorii care activează în  domeniul restaurante și alte activități și servicii de alimentație publică (cod CAEN 56).

  1. II.   În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 43 de controale preventive în cursul lunii aprilie 2018, fiind constatate 55 deficiențe. Au fost aplicate 55 sancțiuni contravenționale, din care 6 amenzi (în valoare totală de 40.000 lei) și 49 avertismente. Au fost dispuse în toate cazurile măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

Dintre acțiunile importante desfășurate în luna aprilie menționăm Simpozionul organizat cu prilejul Zilei Internaționale a SSM  (care în anul 2018 a avut ca tematică politicile și măsurile pentru îmbunătățirea securității și sănătății tinerilor lucrători, pentru o generație sănătoasă și în siguranță), precum și concursul ”Știu și aplic” – faza județeană.

Buletin de Carei

comentarii

de SMC la 15 mai 2018 - 13:15

Sunt angajări la Spitalul Municipal Carei. Va rog sa faceti un interviu cu doamna managera Rat Elisabeta si cu directoarea de ingrijiri, cat se cere pe un post, ca sa se stie, cei care vor sa lucreze, cum sa se pregătească. Aaa, si cui trebuie dat plicul. Suntem obișnuiți ca Buletinul de Carei scrie adevarul. E subiect delicat, dar sunteti singur ziar, care are curaj sa scrie pur adevărat!

de Buletin de Carei la 15 mai 2018 - 15:46

Avand in vedere ca sunteti la curent cu situatia de la Spitalul Municipal Carei va rugam sa faceti public modul in care se fac angajarile. Va promitem ca vom publica cuvant cu cuvant cele scrise. Intre timp vom demara si noi actiuni de culegere de date. Buletin de Carei isi asuma mereu cele scrise dar daca doriti cu adevarat o schimbare in bine trebuie sa va implicati. Spitalul Municipal Carei este in subordinea Consiliului Local Carei. Ati urmarit sedintele pentru a vedea cum sunt intocmite bugetele si cati bani se aloca pentru fiecare departament? Si acolo sunt inadvertente. Pentru partea cu angajarile este suficient ca cel caruia i se cere comision de angajare sa aiba curajul de a demasca astfel de practici. Vi se pare normal sa oferiti sume la negru pentru angajare?

de SMC la 15 mai 2018 - 19:57

Stiu multe, dar sunt angajata, si nu vreau sa imi pierd locul de munca. Am o cunostinta, cine vrea sa se angajeze.Se vorbesc de sume fabuloase de 4-5 mii de euro.Oriunde pt sala de operatie se cere vechime minim 5 ani. Aici nu. Mai urmăresc sedintele, la partea de sume alocate nu ma pricep, deci nu comentez. Dar sunt foarte multe lucruri, ce ar trebui schimbate,iar cea mai vinovata e cine pune semnatura finala pe toate.

Lasati un comentariu