Ceremonia dezvelirii bustului sculptorului român Gheza Vida

• publicat la: 13 mai 2018
Ceremonia dezvelirii bustului sculptorului român Gheza Vida

Sâmbătă 12 mai 2018 la orele 15, în Baia Mare, a avut  loc, sub egida Academiei Române, Ceremonia dezvelirii bustului de bronz a marelui sculptor  roman Gheza Vida, membru al Academiei Române.

Evenimentul a avut loc în Parcul Central din Baia Mare, lângă serele cu cactuşii din colecţia sa.

Au onorat cu prezenta acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Academiei Române din Cluj-Napoca, Liviu Pop – Membru corespondent al Academiei Române, I.P.S.S. Andrei, arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, P.S.S. Justin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Catalin Chereches, primarul orasului,  Teodor Ardelean, directorul bibliotecii judetene Petre  Dulfu,  Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Artă Baia Mare , artisul Ioan Marchis, oameni de cultură, artişti plastici şi nu în ultimul rând  Corala Voci Transilvane a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca, dirijor Adrian Corojan. Corul a intonat Imnul de Stat şi a oferit la final un mic concert de cântece româneşti autentice.

Bustul lui Gheza Vida a fost învelit într-un drapel  tricolor  românesc  de mari dimensiuni.

După  dezvelirea bustului  şi săvârşirea unui parastas au fost rostite alocuţiuni de către cei invitaţi de moderatorul  Teodor Ardelean adică primarul Cherecheş, acad.Emil Burzo, Teodor Ardelean, Tiberiu Alexa, Daniela Ciută şi  acad.Marius Porumb.

Alese cuvinte au fost rostite  dar şi aprecieri şi laude pentru familia sculptorului Gheza Vida, adică Zoe Vida împreună cu acad. Marius Borumb   care a finanţat în totalitate  ridicarea acestui mic monument comemorativ.

Din partea Despărţământului ASTRA Carei a participat Daniela Ciută, preşedinte, care a depus o jerbă de flori la bustul lui Gheza Vida.

“Bucurati-vă si vă veseliti”  căci la  ceas de  sărbătoare  suntem”

O sărbătoare a sufletului , pentru acei ce iubesc si pretuiesc frumosul  care a prins  contur prin întreaga  creatie a  marele artist, sculptorul  Gheza Vida. 

Darurile cu care a fost înzestrat mânuitorul dălţii eternitatii s-au transmis şi familiei sale  iar aceasta ne oferă la rândul ei darul unui act omagial şi comemorativ deosebit.

Prinos de recunoştinţă memoriei lui Gheza Vida pentru  ansamblul monumental de for public de la Carei, Monumentul Ostaşului Român.

Alese mulţumiri familiei acad. Marius Porumb pentru colaborarea şi susţinerea  astriştilor careieni.  Promitem ca să păstrăm intactă zestrea lăsată de moroşanul Vida careienilor pentru generatiile viitoare  în încercarea de a împiedica repetarea tristelor evenimente ce au stârnit imaginatia sculptorului creator al monumentului Ostasului Român de la Carei. Nu întâmplător am dorit ca  si la Carei să onorăm centenarul nasterii lui Gheza  Vida în 2013. Îi datoram aceasta,,.

Potrivit acad. Marius Porumb, „Monumentul ridicat cu sprijinul Municipiului Baia Mare, sculptura în bronz, o realizare de excepţie a artistului băimărean Ioan Marchiş, îl reprezintă pe meşterul Vida, cu figura sa sculpturală şi puternică de moroşan, ce şi-a iubit oraşul în care s-a născut şi avut o iubire nemăsurată pentru Maramureş şi oamenii săi. Artist de talie naţională şi internaţională, Gheza Vida era un om de o modestie şi de o cinste exemplară, recunoscută de toţi contemporanii săi. Operele realizate de Vida se află în numeroase muzee şi colecţii din ţară şi străinătate. Monumentul ţăranilor români martiri de la Moisei este considerat o sinteză a spiritualităţii româneşti, atingând acea tensiune unică la care s-a afirmat vocaţia ordinii, a echilibrului psihic şi cosmic, a locului impregnat decisiv de umanitate, de sanctuarele dacice sau de spaţiile de evocare brâncuşiene. Profesorul Raoul Şorban, exeget al operei marelui artist, scria în monumentala monografie dedicată sculptorului: «Vida este sculptorul unui popor întărit cu credinţa în dreptul la viaţă universală a valorilor autohtone. Cu această înzestrare, opera sa rămâne mărturia acelei acţiuni spirituale, ce întruneşte într-o structură unică omul, artistul şi istoria».

Corala Voci Transilvane a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca, dirijor Adrian Corojan a susţinut ulterior un mic recital atât la Catedrala ortodoxă Sfânta Treime cât şi la Atelierele sculptorului acum Galerii de artă din centrul vechi.

Felicitări  colectivului Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu, director Teodor Ardelean care s-a mobilizat exemplar pentru participarea la acest eveniment important pentru Baia Mare.

Buletin de Carei

comentarii

de Prof.Viorica Boldur la 13 mai 2018 - 15:12

Multumiri din inima tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment cultural de o importanta deosebita,indeosebi sculptorului care a reusit sa pastreze cu atata fidelitate pentru posteritate chipul lui Vida Gheza.

Lasati un comentariu