Mărturii din Tiream. Şi tanti Mărioara vine la dezvelirea Monumentului dedicat foştilor refugiaţi

• publicat la: 16 iunie 2018
Mărturii din Tiream. Şi tanti Mărioara vine la dezvelirea Monumentului dedicat foştilor refugiaţi

Ieri am avut o scurtă întâlnire cu Maria Buruian, una dintre fostele refugiate din comuna Tiream de lângă Carei. Acum şchioapătă şi are nevoie  de cârje dar a fost o femeie harnică şi frumoasă la viaţa ei. S-a bucurat nespus când a aflat că se ridică un monument impozant la Carei în memoria foştilor refugiaţi….este doar unul dintre ei.

S-a născut în anul 1936, fiind cea mai mică dintre cei 4 fraţi ai familiei sale de români. Îşi aminteşte că în noaptea de început de septembrie 1940, primarul maghiar a venit în casa lor şi le-a şoptit părinţilor ei ca să plece cât pot de repede din sat pentru  că vin ocupanţii hortyşti. Au stat ascunşi o noapte la baciu Laci iar apoi au reuşit să fugă cu încă alte 4 familii în Dăneşti de Maramureş.

Potrivit celor relatate de tanti Mărioara, ceilalţi săteni s-au refugiat la Orăştie de unde au revenit în 1945. Puţini sunt cei care mai trăiesc dintre refugiaţii  şi expulzaţii din 1940.

Tanti Mărioara este foarte bucuroasă pentru că va participa la ceremonia dezvelirii monumentului de la Carei împreună cu fiica sa Mirela care vine special de la Arad pentru ziua de duminică 17 iunie 2018.

Cine uită, nu merită!

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu