Şedinţa ATOP. Despre Pesta Porcină din judeţul Satu Mare şi mistreţii ce dau iama în culturile de porumb
Astăzi a avut loc la sediul Primăriei Carei şedinţa Autorității Teritoriale de Ordine Publică ,ATOP. La ședință, alături de membrii ATOP, au participat șefii de post și primari sau viceprimari din Carei, Andrid, Berveni, Cămin, Căpleni, Ciumești, Foieni, Moftin, Petrești, Pișcolt, Sanislău, Tiream, Urziceni precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Jandarmi , ai ISU, dl. Dumuța Nicolae – directorul D.S.V.S.A. Satu Mare.
Sedinţa a fost condusă de către preşedintele ATOP , Veron Andrei dar au mai fosst prezenţi şi consilierul judetean Pinter Jozsef, directorul Centrului social Alexandru din Carei din subordinea Consiliului judeţean, consilierii Stan Sorin, Belbe Ioan, Buzgău Aurel, Dobra Maria, Kaiser Stefan.
Cea mai dezbătută problemă a fost cea a situaţiei pestei porcine în judeţ, a menţinerii închiderii târgurilor de animale şi a mistreţilor din păduri.
Nicolae Dumuţa,directorul D.S.V.S.A. Satu Mare a deschis şedinţa cu o informare legată de metodele de combatere a pestei porcine africane în judeţ, de măsurile luate până în prezent şi de stadiul focarelor din mediul domestic sau natural. Domnia sa a făcut apel la toţi cei prezenţi pentru a duce o luptă comună împotriva acestui duşman comun care ţine închise târgurile de animale şi pentru a reduce timpul de reacţie în cazul semnalărilor legate de acest aspect.
,,Din păcate nici în Europa nu există o regulă de combatere a pestei porcine. Avem până acum rezultate bune în judeţ dar ne aşteaptă perioade lungi de restricţie deci vremuri grele. În această zonă am avut cazuri pozitive pe fondul de vânătoare de la Supur, Cehal sau Săuca unde mistreţii sunt în număr crescut. Am rugămintea ca pe lângă ce transmitem în scris să ducem o luptă comună pentru a avea succes. în focarele din mediul domestic trebuie să acţionăm cât mai rapid. Situaţia este dramatică acum în judeţul Tulcea. Se duce o luptă asiduă pentru ca pesta să nu pătrundă în fermele comerciale pentru că am avea parte de consecinţe dramatice, d. Este foarte important timpul de reacţie,, a specificat Nicolae Dumuţa.
Viceprimarul de la Petreşti a solicitat lămuriri legate de posibilitatea de a primi despăgubiri în cazul identificării de animalebolnave ce trebuiesc sacrificate iar răspunsul reprezentantului DSVSA a fost afirmativ…,,da, la preţul pieţei,,.
Consilierul judeţean Buzgău a ridicat o problemă deosebit de importantă în ce priveşte răspândirea pestei porcine prin intermediul mistreţilor care dau iama în culturile de porumb pe fondul lipsei de implicare a pădurarilor în ce priveşte asigurarea hranei suficiente pentru animalele sălbatice.
,,Problema cu mistreţii este scăpată din mână! Pădurarii nu se achită de sarcinile lor şi nu hrănesc animalele aşa cum trebuie şi din cauza infometării lor vin la culturile de porumb. Rog să se intervină în această cauză. Trebuie luate de urgenţă măsurile de rigoare, pădurarii să se ocupe să ţină animalele în păduri,,.
Daniela Ciută