Discurs patriotic al primarului Kovacs la înălţarea drapelului pe catargul de pe terenul bisericii Sf.Dimitrie

• publicat la: 5 august 2018
Discurs patriotic al primarului Kovacs la înălţarea drapelului pe catargul de pe terenul bisericii Sf.Dimitrie

Astăzi , pe terenul bisercii ortodoxe Sf.Dimitrie din Carei a fost amplasat un catarg cu drapel tricolor ca urmare a donatiei Asociatiei Civice Tempora din Satu Mare.  Este a doua biserică care  are catarg cu tricolor în Carei.

La ceremonia de sfintire a drapelului au participat Prefectul judetului, Darius Filip, directori de institutii judetene printre care  şi Danciu Zamfir, directorul Direcţiei judeţene de cultură,  episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, PS Timotei Sătmăreanul, şefi  din cadrul structurilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne şi  SRI Satu Mare, primarul  Eugen Kovacs.

Garda de onoare a fost  formată din  plutoane ale Armatei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi Pompierilor.

Catargul nu este amplasat pe domeniul public ci pe cel al bisericii amintite iar  realizarea sa a aparţiunut asociaţiei sătmărene a cadrelor militare şi ale MAI în rezervă. Primăria Carei nu are niciun aport.

Sfinţirea drapelului a fost săvârşită de  PS Timotei Sătmăreanul alături de un sobor de preoţi. În acordurile Imnului Naţional a fost apoi ridicat drapelul naţional pe catarg.

Deşi la prima solicitare de amplasare de carg cu drapel românesc primarul Kovacs a considerat iniţiativa o provocare , potrivit înregistrării video din cadrul şedinţei de CL din 27 aprilie 2018, astăzi  a avut un cu totul alt discurs , unul normal pentru un primar din România.

,,…orice popor şi orice neam trebuie să-şi iubească ţara şi tricolorul…drapelul naţional, nu este excepţie nici poporul român ..ştim foarte bine că în Carei trăim mai  multe etnii  , mai multe culte şi mai sunt unii care încearcă să ne aţâţe dar sunt puţini şi nu ne lăsăm să ne aţâţe nimeni şi vom trăi şi de acum înainte în pace şi respect unii faţă de alţii.–în rest vă doresc foarte multă sănătate , fericire şi numai bine,,  a declarat  primarul Kovacs.

Au mai rostit  alocuţiuni  prefectul Darius Filip,  preşedintele Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare, colonelul (r) Voicu Şichet, şi preotul  Valer Pop.

,,unde să aşezi mai bine un catarg , un obiect care simbolizează legătura dintre cer şi pământ , decât lângă sfânta biserică, cea care-l leagă pe om de Dumnezeu.  Şi unde să ridici mai bine un drapel în Anul Centenarului decât la carei, ultima brazdă de pământ eliberată de Armata Română la 25 octombrie 1944.  Cred că aceste 2 întrebări sintetizează esenţa momentului la care  ne aflăm. De aceea nu îmi rămâne decât să felicit iniţiatorii , pe toţi dei care au contribuit la realizarea acestui catarg şi în special asociaţia Tempora din Satu Mare , cei care se încăpăţânează  ca acest Centenar să lase urme în judeţ, să le doresc să mai lase astfel de urme până la finalul anului şi să vă spun tuturor La Mulţi Ani România! Trăiască România Mare!,, a afirmat  prefectul Darius Filip.

Ce  frumos ar fi domnule prefect dacă absolut toate asociaţiile ar fi sprijinite să poată pune catarg , nu numai cele ale fostelor cadre din diverse structuri ale MAI sau MApN.  Anul Centenar este sărbătorit de toţi românii nu numai de cei care au legături cu anumite structuri …Chiar preotul Valer Pop a reunoscut în discursul său că a fost ajutat de instituţiile judeţene pentru a amplasa în buna condiţii acest catarg.

Manifestarea  a continuat cu un recital de cântece patriotice al Tarafului Ceatăra condus de  Adrian Paşca.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu