Resfinţirea bisericii din Ghenci

• publicat la: 30 August 2018
Resfinţirea bisericii din Ghenci

Duminică, 26 august 2018, a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică din satul Ghenci, întrucât a fost resfinţită biserica din localitate după renovări majore atât în interior, cât şi în exterior.
Ceremonia a început la ora 11.00 şi a fost celebrată de Mons. Pascal Gollnisch, vicar general al Ordinariatului pentru catolicii orientali din Franţa, director general al Asociaţiei L’Œuvre d’orient din Paris, alături de Pr. Vicar Foraneu şi Părintele Protopop de Carei, Pr. Radu Dan Filip, Pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoţii, Pr. Aurel Hendea, Protopop de Tăşnad, Pr. Lucian Constantin Cociorva, parohul locului, precum şi alţi preoţi din Grecia, din protopopiatele de Carei, Tăşnad şi Oradea.

La acest eveniment a fost prezent şi primarul localităţii, Domnul Marius Andrei Roka.
Renovarea capitală a bisericii a început în anul 2010 şi a constat în lucrări majore atât în interior, cît şi în exteriorul bisericii. După citirea Hrisovului, acesta a fost aşezat în masa altarului, alături de relicvele Sfintei Faustina Kowalska.
În cuvântul de învăţătură, Pr. Antoniu Chifor a subliniat importanţa acestui eveniment, dar şi faptul că o clădire se reînnoieşte, iar alta se distruge, făcând referire la evenimentul nefast avut loc la Palatul Episcopal, chemând însă pe toţi cei prezenţi la rugăciune pentru binele Bisericii.
La finalul Liturghiei au urmat câteva cuvinte pline de încărcătură spirituală rostite de Mons. Pascal Gollnisch, care a felicitat preotul paroh alături de întreaga comunitate pentru efortul depus în renovarea acestei biserici, ca mai apoi să ia cuvântul Pr. Vicar Foraneu şi Părintele Protopop de Carei, Pr. Radu Dan Filip, precum şi Domnul Primar Marius Andrei Roka.
Înainte de binecuvântarea finală, prin binecuvântarea şi dispunerea Preasfinţitului Virgil Bercea, Mons. Pascal Gollnisch i-a fost acordată crucea pectorală şi epigonatul sau bederniţa, ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat bisericii noastre, iar părintelui paroh i-a fost acordată crucea pectorală, ca semn de recunoştinţă pentru munca depusă în via Domnului.

Au urmat înmânări ale unor diplome de mulţumire pentru căteva Asociaţii şi persoane apropiate preotului paroh, pentru ajutorul financiar acordat de aceştia în renovarea bisericii, amintind aici Asociaţia L’Œuvre d’Orient din Paris, Asociaţia Kirche in Nott din Germania şi mulţi alţi binefăcători.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească unde au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

.

http://www.egco.ro/photos_26981_ro.php

Eugen Ivuţ – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Lasati un comentariu