Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș în concert la Satu Mare

• publicat la: 15 septembrie 2018
Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș în concert la Satu Mare

Recent a fost înființată, în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 26/2000 privitoare la asociații și fundații, Asociația UNIȚI PENTRU SATU MARE, act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ale municipiului și județului Satu Mare, având ca scop, (re)unirea tuturor locuitorilor sătmăreni prin revitalizarea și păstrarea valorilor tradiționale ale comunității locale și regionale sătmărene, propunerea, dezbaterea și promovarea unor măsuri concrete pentru revigorarea vieții economice, sociale și culturale din Satu Mare, relevarea istoriei și a personalităților locale, evidențierea contribuției acestora la dezvoltarea zonei sătmarului.

Asociația UNIȚI PENTRU SATU MARE este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu.

Asociația unește membri, cu convingeri din toate religiile creștine, precum și cu activități în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat.

Modalitățile prin care asociația își va atinge scopul pe care și l-a propus sunt dintre cele mai variate, fiind precizate în actele ei constitutive.

Patrimoniul și activitatea asociației vor fi susținute din aporturile materiale ale asociaților ei, din donații și sponsorizări.

Primul obiectiv al Asociației UNIȚI PENTRU SATU MARE este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, moment astral întru devenirea și reîntregirea României. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.

Astfel, în data de 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze domnul profesor universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.

Apoi, duminică 23 septembrie cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri. Va fi o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.

Precum în istorie, vom porni de la Lupoaica Romei, vom ajunge la Monumentul preotului dr. Vasile Lucaciu și vom intra în contemporaneitate în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupele Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

Credem că a face parte din Generația Centenarului este pentru fiecare dintre cei care simt românește, un cadou existențial, deopotrivă bucurie și mândrie, născute din conștiința afirmării și reafirmării identității noastre naționale.

Lasati un comentariu