Personalităţi careiene. Aurel Coza, 126 de ani de la naşterea sa

• publicat la: 17 September 2018
Personalităţi careiene. Aurel Coza, 126 de ani de la naşterea sa

Astăzi, 17 septembrie 2018, se împlinesc 126 de ani de la naşterea profesorului  Aurel Coza, director al Liceului Vasile Lucaciu din Carei, preşedinte al Asociaţiunii ASTRA Carei, directorul publicaţiei săptămânale din Careiul interbelic, ,,Graiul Neamului’’.

Despărţământul ASTRA Carei  a ales ca din acest an să îl aibă ca patron spiritulal pe Aurel Coza, în semn de mare recunoştinţă pentru activitatea sa neobosită pe tărâmul cultural, didactic şi  spiritual.

Aurel Coza a activat la Liceul Vasile Lucaciu din Carei din 15 noiembrie  1922 ca  profesor de latină şi director, după moartea profesorului Ioan Cheri-Chira.  A fost cel care a propus ca pr. Dr. Vasile Lucaciu să devină patronul spiritual al liceului careian.

Activitatea sa didactică, organizatorică şi educativă a fost exemplară. În cadrul ,,ASTRA’’ şi al ,,Societăţii Femeilor Române’’ a desfăşurat, alături de soţia sa, profesoara Augusta Coza Pelle- sora părintelui Ioniţă Pelle- o bogată şi susţinută activitate educativă în satele din împrejurimile Careiului, trezindu-le locuitorilor români conştiinţa naţională şi mândria de a fi român.

În cadrul  manifestărilor celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA  de la Carei a avut loc o lansare de carte.

La 125 de ani de la naşterea profesorului Aurel Coza, fost director al Liceului Vasile Lucaciu din Carei, vede lumina tiparului cartea ,,Aurel Coza- un preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei,, având ca autor un nativ careian pe numele său Horia-Gheorghe Mărieş . Volumul apare la solicitarea Despărţământului ASTRA Carei.

Lansarea a avut loc în prezenţa nepoatei sale  Maria Coza venită special de la Bucureşti pentru acest eveniment.  Astriştii veniţi la Carei din toate colţurile ţării dar şi din Republica Moldova şi Serbia au avut ocazia să afle detalii despre bogata activitate a dascălului Aurel Coza desfăşurată pe multiple planuri. Fiecare participant precum şi invitaţii de la evenimentele ASTRA de la Carei au primit cadou câte o carte.

A vorbi despre activităţile  Asociațiunii  Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA  Carei  fără a-l pomeni pe  regretatul profesor Aurel Coza e ca şi cum am vorbi despre o orchestră fără viori. Pentru că distinsul dascăl Aurel Coza a fost o personalitate fără de care Despărţământul ASTRA Carei nu ar fi fost împlinit. Nu este deloc întâmplător că un careian get-beget este autorul rândurilor dedicate fostului preşedinte al ASTRA Carei, Aurel Coza care a depus eforturi intense pentru păstrarea nealterată a literaturii şi culturii române pe aceste meleaguri.

A fost sufletul ,,A.G.R.U’’-ului în dieceza Clujului, ţinând anual un mare număr de conferinţe menite să menţină curajul şi speranţa românilor aflaţi sub ocupaţie horthystă, în vremuri mai bune. După 23 august 1944, activat ca profesor la Liceul ,,Gheorghe Bariţiu’’ din Cluj, apoi 2 ani ca inspector şcolar în învăţământul secundar, după care a rămas o perioadă fără serviciu mai târziu a fost a fost angajat ca secretar la Şcoala Profesională O.C.L.

În data de 16 august 1952, la vârsta de 60 de ani, Aurel Coza este arestat de Securitate, condamnat la 36 de luni de închisoare pentru “vina” de a fi fost membru PNȚ și de religie greco-catolică. Fără proces, fără să fie condamnat de vreo instanță judecătorească. Așa cum s-a procedat atunci în sute de mii de cazuri.  A fost închis la Gherla. Este eliberat după un an (10 august 1953) dar i s-a fixat domiciliu “ales” (forțat) la Vatra Dornei. Aceeași soartă a avut și fiul lui, dr. Aurel. A. Coza.  Suferințele îndurate de cei doi în timpul odiosului regim comunist au fost de nedescris.

A trecut la cele veşnice  la Cluj, în anul 1978.

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2014/02/aurel-i-coza-pastratorul-memoriei-lui-vasile-lucaciu-pe-aceste-meleaguripartea-a-ii-a.html

https://www.buletindecarei.ro/2014/01/aurel-i-coza-pastratorul-memoriei-lui-vasile-lucaciu-pe-aceste-meleaguri.html

https://www.buletindecarei.ro/2014/03/aurel-i-coza-pastratorul-memoriei-lui-vasile-lucaciu-pe-aceste-meleaguri-partea-a-iii-a.html

https://www.buletindecarei.ro/2014/03/aurel-i-coza-pastratorul-memoriei-lui-vasile-lucaciu-pe-aceste-meleaguri-partea-a-iv-a.html

https://www.buletindecarei.ro/2014/07/aurel-i-coza-pastratorul-memoriei-lui-vasile-lucaciu-pe-aceste-meleaguri-partea-a-vi-a.html

comentarii

de Doina la 18 September 2018 - 20:10

Ce de personalităţi româneşti au existat în Carei şi nu sunt recunoscute acum de conducerea maghiară!

de Silviu la 13 October 2018 - 10:52

Respect si admiratie pentru cel care a fost Aurel Coza. Careiul a avut de castigat cu asa oameni. Ar fi foarte frumos ca scoala unde a fost director sa faca un bust al lui si o placa in memoria sa.

Lasati un comentariu