Aduceri aminte. Adunarea Generală ASTRA de la Carei

• publicat la: 13 octombrie 2018
Aduceri aminte. Adunarea Generală ASTRA de la Carei

Acum un an de zile, în perioada 13-15 octombrie 2017 a avut loc la Carei cea mai mare manifestare culturală din istoria oraşului, Adunarea Generală ASTRA cu participare naţională şi internaţională. Au onorat cu prezenţa conducerea Academiei Române, academicieni titulari, secretarul de stat din Ministerul Culturii-Alexandru Pugan , Prea Sfinţiile lor  Virgil şi Iustin Sigheteanul, Prefectul Judeţului, Darius Filip, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, primari şi subprefecţi din Republica Moldova, profesori universitari, directori de instituţii şi asociaţii culturale dar şi renumitul cor al Casei de Cultură Cluj-Napoca, Voci Transilvane.

Au participat cu standuri de prezentare meşteri populari din Ţara Oaşului şi Ţara Codrului din judeţul Satu Mare.

Organizarea a aparţinut Despărţământului ASTRA Carei. Două sute de participanţi au fost cazaţi la Carei în perioada derulării manifestării ample dar au fost prezenţi şi iubitori de cultură din judeţ.

Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,,  din Carei şi Liceul Teoretic au primit delegaţiile Academiei Române şi ale despărţămintelor ASTRA din Republica Moldova şi din ţară.

Pentru că Primăria Carei a declinat invitaţia şi nici nu a dorit să primească în vizită înalţii oaspeţi, Prefectura Satu Mare a făcut oficiile de gazdă pentru conducerea Academiei Române sosite pentru prima dată în judeţul Satu Mare.

La data de 14 octombrie a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, au avut loc lucrările Adunării Generale şi ale sesiunii de comunicări. Seara a avut  loc balul astriştilor  unde au fost reprezentate toate zonele folclorice.

Duminică s-au depus jerbe de flori la busturile  personalităţilor româneşti din Carei şi s-a ţinut şedinţa  de închidere a Adunării Generale dar nu înainte de a fi lansate cărţi şi reviste.

Reuniunea oamenilor de cultură din ţară şi străinătate timp de  3 zile la Carei  va rămâne consemnată în istoria oraşului şi a judeţului ca cea  mai amplă manifestare culturală de promovare a limbii şi literaturii româneşti.

Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.

Frați ce-n dulcea Românie
Nașteți și muriți
Și-n lumina ei cea vie
Dulce vietuiți!

De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiți ca să roșească
Țărna ce călcăm?

Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!

 

Lasati un comentariu