Gâlceavă între primar şi viceprimar pe tema Protocolului cu Asociaţia Puffi

• publicat la: 2 noiembrie 2018
Gâlceavă între primar şi viceprimar pe tema Protocolului cu Asociaţia Puffi

Preşedinta Asociaţiei pentru protecţia animalelor Puffi, Maria Ardelean, refuză vehement Protocolul de colaborare propus de Primăria Carei pe motiv că ar fi unul de subordonare. Primarul se ridică în picioare la şedinţa de CL din respect pentru Maria Ardelean oferindu-i sprijin  pentru activitatea sa  în timp ce  viceprimarul Keizer spune lucrurilor pe nume şi afirmă că un om  este mai valoros decât un câine. Subiectul a fost dezbătut zeci de minute.

Preşedinta de şedinţă, Venig Gabriela, nu a reuşit să ceară părerea comisiilor de specialitate pentru proiectul de hotărâre ce viza Protocolul de colaborare dintr e asociaţie şi UATM Carei pentru că a intervenit Maria Ardelean care afirmă că ,,trebuie să existe un protocol de colaborare absolută şi nu unul de subordonare .

,,Fac şi eu parte din acest oraş şi iubesc animalele, chiar dacă nu toţi iubesc animalele şi trebuie să le acordăm respectul cuvenit. ..unii sunt certaţi cu legea… trăim în secolul XXI şi avem impresia că e democraţie când de fapt este anarhie, fiecare face ce vrea acum…. imaginaţi-vă că din 14 comune din jurul Careiului nici  una nu a zis Da vreau să colaborăm, să sterilizăm animalele…păi fraţilor ,nici primăria şi nici asociaţia nu e sac fără fund ..trebuie să facem ceva, nu numai asociaţia ci şi primăria , consiliul local. Poliţia locală subordonată primăriei Carei ar trebui să cunoască legea potrivit căreia fiecare cetăţean e obligat să îşi castreze câinii…amenda este între 5 mii şi 10 mii lei… DVS nu are nicio treabă cu ajutorul…daţi-mi voie să vă spun că lucrez de 8 ani şi ştiu ce înseamnă aceste treburi… ,,.

 Maria  Ardelean a făcut o trecere în revistă a activităţii asociaţiei Puffi, făcând referire la numărul de animale date spre adopţie , la faptul că nu  a reuşit să încheie protocoale de colaborare cu comunele înconjurătoare, a adus în discuţie taxa pentru câini  şi obligaţia castrării animalelor din gospodării, implicarea primăriei.

Primarul Kovacs a susţinut într-un mod inedit  discursul doamnei Ardelean, afirmând că o apreciază şi în semn  de respect se ridică în picioare. ,,Nu folosesc cuvinte populiste ci din respect pentru de face…si ceea ce unii dintre dvs nu ati judecat  … nu multe asociatii care au încasat niste bani nu ar fi furat banii ăia şi să îi cheltuie pe propriile foloase ...că doamna vrea să construiască adăpost pentru câini,  orice colaborare  trebuie  îmbunătăţită..legea ne obligă  să finanţăm 2 săptămâni  un câine prins…dacă găsim fonduri putem ţine si 5 ani…vă rugăm să ne întelegeti si pe noi,  orasul  va finanta dar si posibilit noastre sunt limitate deci vă rog să acceptati în această formă  protocolul  făcut  împreună cu colagii mei conform legilor în vigoare,,  se roagă primarul de doamna Ardelean.

Spre deosebire de primarul Kovacs, viceprimarul Keizer  spune că nu vrea să o laude pe doamna Ardelean cum a făcut primarul , afirmând că acel contract de colaborare propus este unul deosebit de bun…,, eu am doar 3-4 propoziţii de spus, nu m-am legat de ce nu îi convine doamnei dar eu aş merge mai departe, eu aşa cred că trebuie să vedem exact câţi câini depozităm, nu 200 sau 500 sau 100 ci să avem o evidenţă, să respectăm cele 14 zile cum spune legea şi să NU mai vedem niciun câine prin oraş( n.r.- maidanezi) deci asta dorim noi prin acest protocol dacă tot investim , eu aşa zic…şi revin, acest contract către dvs e ceva deosebit! eu nici nu puteam să îl fac mai bine ca dl primar… nu aveţi obligaţii la asociaţie ci numai drepturi…nu văd în acest contract obligaţiile dânsei..voi vedeţi ceva? ,,

A urmat un moment în care cei implicaţi vorbeau toţi deodată. Iniţiatorul proiectului a fost Eugen Kovacs şi în această calitate a spus la un moment dat că…,,eu nu am cum să fac mai bine acest protocol dar mi-a venit ideea de a-l desemna pe viceprimar să se ocupe el de acest subiect, să se certe el cu doamna Ardelean…în România nu poţi să ajuţi un om dar Doamne Feri să dai într-un câine..ne va costa mai mult un câineţinut în adăpost decât un copil,, .

A urmat replica viceprimarului Keizer…,,dl primar a zis că nu suntem populişti deci haideţi să venim fiecare corect şi concret cu ideea lui…pentru mine personal, UN OM e MAI VALOROS decât un câine…să nu vă aşteptaţi de lamine să încerc  să fiu populist,,.

Ţapul ispăşitor a fost la acest proiect Poliţia Locală subordonată primăriei care potrivit consilierei Eva Mărginean nu se achită de sarcinile ce-i revin nici pe acest subiect. Consilierul Ilie Ciută a cerut de la cei care s-au ocupat de întocmirea protocolului de colaborare cu Asociaţia Puffi o sumă lunară care se va aloca de către primarie dar nimeni nu a reuşit să ofere date concrete.

Găsiţi mai jos proiectul integral care cuprinde şi sumele pentru diferite servicii alocate din bugetul local.

PH asociatia PUFFI

Intervenţiile  viceprimarului , a primarului sau a preşedintelui de şedinţă au fost mereu întrerupte, pe tot parcursul şedinţei, de intervenţiile doamnei Ardelean.

,,Dacă nu vreţi, eu v-am oferit…vreau să ajut…nu accept acest contract în această formă,, au fost cuvintele de încheiere ale doamnei Maria Ardelean.

Proiectul a fost amânat, la sugestia primarului, iar viceprimarul a fost însărcinat să se ocupe de problema Asociaţiei Puffi.

În cifre activitatea Asociaţiei Puffi înseamnă peste 1.730 câini sterilizaţi şi peste 170 de pisici, darea în adopţie a peste 1.100 de câini. Pe lângă donaţiile primite, asociaţia a beneficiat şi de sprijinul necondiţionat al Primăriei Carei.

Primăria Carei a cumpărat  chiar un mijloc de transport, o autoutilitară,  pentru asociaţie care aduce  resturi de mâncare  patrupedelor, de la toate instituţiile din oraş  unde se serveşte masa precum şi de la unităţile private de  servire a mesei care acceptă  să ofere ajutor.

În cursul anului 2016, Primăria Carei  a acordat  12.531 lei şi  202.867 lei  din capitolul 74, sume ce se adaugă la cele din tabelul de mai sus ceea ce denotă că administraţia locală s-a implicat în activitatea de  susţinere a  asociaţiei ce se îngrijeşte de câinii fără stăpân.

Suma totală primită de la Primăria Carei din 2011 până în 2016 inclusiv este de 651.634 lei.

Înregistrarea şedinţei CL

VIDEO

Buletin de Carei

Lasati un comentariu