Aurel Donca pictorul dar şi dascălul careian

• publicat la: 2 decembrie 2018
Aurel Donca pictorul dar şi dascălul careian

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, puțin după ora 13.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură a domnului profesor Aurel Donca în prezenţa unui numeros public, majoritatea foşti elevi.

În cadrul manifestării au luat cuvântul Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, care a și prezentat evenimentul, domnul profesor Aurel Donca, care, vizibil emoționat, a mulțumit celor prezenți că au venit în număr atât de mare, iar doamna Daniela Ciută, în calitate de fostă elevă a domnului profesor a adresat, de asemenea, câteva cuvinte celor din sală.

 Momentul artistic a fost pregătit de Silaghi Claudia și Abrudean Andreea, soliste în cadrul Ansamblului Ceatăra, pregătite de prof. Adrian Pașca, iar Alexandra Crăciun și Alexandra Mastan, membre ale trupei de teatru M.E.E.M., pregătite de Adrian Ștefănuți, au recitat două poezii.
.
 Expoziția cuprinde 55 de lucrări realizate în ultimii șase ani. Publicul a umplut până la refuz sălile expoziţionale.
Lucrarea care ne întâmpină în sălile  expoziţiei este  una deosebit de reprezentativă şi pentru oraşul Carei având în vedere că aici şi-a desăvârşit studiile liceale Simion Bărnuţiu.

Ca și tematică, regăsim peisaje de la Carei, Bobald și Ciceu Corabia din județul Bistrița Năsăud, în care autorul încearcă să surprindă anotimpuri diferite, momente ale zilei cu armonia de culoare specifică. Culoarea exprimă nu numai frumusețea naturii, ci subliniează cel mai bine sentimentele trăite de artist în momentul realizării lucrărilor sale.

Natura statică este reprezentată prin mai multe lucrări, mai ales flori, cu numeroase nuanțe în acuarelă, pastel sau culori de ulei.

Portretul este bogat reprezentat prin mai multe lucrări în care, pe lângă aspectul fizic, artistul încearcă să redea și trăsăturile sufletești, trăirile și sentimentele personajului reprezentat.

Lucrările pot fi admirate timp de două săptămâni, conform programului de vizitare a Castelului, de marți până duminică, între orele 9.00 – 16.30.

Evenimentul a fost organizat de Ziua Națională a României, cu sprijinul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, Centrului Cultural Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Nu a participat nimeni din conducerea Primăriei Carei.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu