Dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu din Cluj Napoca

• publicat la: 9 ianuarie 2019
Dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu din Cluj Napoca

Am participat astăzi la un moment istoric aș putea spune….la dezvelirea la Cluj-Napoca a statuii marelui om politic și patriot Iuliu Maniu. Ridicarea statuii lui Iuliu Maniu la Cluj-Napoca este un act recuperator și restaurator. La Universitatea din Cluj a studiat Dreptul Iuliu Maniu, între anii 1891-1896 și tot aici a fost martor al procesului Memorandiștilor. Gestul academicianului Emil Burzo de a finanța integral realizarea acestei impunătoare statui este unul profund patriotic și ziditor. Ioan Marchiș a fost părintele statuii la fel ca și al bustului deosebit de la Baia Mare al lui Gheza Vida. Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, respectiv PS Florentin Crihălmeanu, eparhul Greco-Catolic al Episcopiei Cluj-Gherla înconjurat de un sobor de preoți.

Au onorat cu prezența fostul președinte Emil Constantinescu, vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Teodorescu, primarul Emil Boc și președinții CJ Cluj și Sălaj, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, academicieni și oameni de cultură, Divizia a IV-a Gemina.

„Pentru Iuliu Maniu cuvântul era prelungirea gândului, iar fapta, împlinirea gândului. Clujul a fost orașul studenției sale, aici și-a structurat gândirea politică pe cele trei principii la care nu a renunțat niciodată: moralitate, patriotism, democrație. A dovedit că morala și politica pot coexista, nu e de mirare că a fost poreclit «Sfinxul de la Bădăcin»”, a afirmat acad. Emil Burzo, amintind de rolul lui Iuliu Maniu în Actul Marii Uniri.

La baza statuii din bronz a fostului politican național-țărănist a fost adus pământ din satul Bădăcin (jud. Sălaj), marea dorință – neîmplintă – a lui Iuliu Maniu fiind aceea de a fi îngropat lângă părinții săi fapt încă neîmplinit.

Dr. Ioan Boilă, nepotul lui Iuliu Maniu, a mulțumit celor implicați în ridicarea acestei statui și a remarcat că niciunul dintre președinții României de după 1990 nu a făcut demersuri pentru a se identifica locul unde se află rămășițele marelui patriot Iuliu Maniu.

La protocolul care a avut loc ulterior, corul Voci Transilvane, dirijor Adrian Corojan a încântat și impresionat asistența cu repertoriul ales.

GALERIE FOTO