Discursuri în limba română din partea liderilor UE la Ateneul Român

• publicat la: 10 ianuarie 2019
Discursuri în limba română din partea liderilor UE la Ateneul Român

Ceremonie impresionantă la Ateneul Român din Bucureşti. Liderii Uniunii Europene participă la ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE. Cu această ocazie au susţinut discursuri președintele Klaus Iohannis, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, în locul lui Liviu Dragnea, absent de la eveniment, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, și premierul Viorica Dăncilă.

Amfitrionul evenimentului de la Ateneul Român a fost  Manuela Hărăbor, consilier al premierului Dăncilă.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au transmis mesaje şi în limba română, la Ateneul Român, acolo unde are loc ceremonia de deschidere a preşedintţiei Consiliului UE. Călin Popescu Tăriceanu a vorbit în limba engleză.

„La câteva săptămâni de la Centenarul independenţei – Unde e unul nu e putere. Unde sunt doi, puterea creşte. Deci să facem acest lucru”, a spus Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a uimit asistența cu un discurs în limba română. O declarație inedită a oficialului european a fost aceea că prima mașina a socrului său a fost o Dacia 1300.

„Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs acest semestru al Preşedinţiei Consiliului UE. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepctiune o adevărat rapsodie română. Sunt convins că preşdinţia dvs va fi la fel de energică precum rapsodia lui George Enescu. Cred că sub bagheta dvs va găsi sunetul potrivit şi veţi face tot ce vă este în putinţă pentru a apăra interesele europene. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului – omul sfinţeşte locul”, a spus preşedintele Consiliului European Donald Tusk

Președintele Consiliului European a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade și Andrei Pleșu, dar a menționat și performanțele și personalitățile sportive ale României: Nadia Comăneci, Simona Halep sau câștigarea Cupei Campionilor Europeni de Steaua, în 1986.

Donald Tusk a făcut apel la români să apere valorile europene la fel cum Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând.

„Aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția, cum a apărat Helmuth Duckadam patru penalty-uri la rând. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit”, a spus Tusk.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a amintit că a semnat tratatul de aderare a României la UE, subliniind că în Uniune „nu sunt posibile compromisuri când e vorba de drepturile oamenilor, de statul de drept, de lupta împotriva corupției”.

Juncker a mai spus că „UE nu ar fi completă fără România și locul natural al României e și în zona Schengen” .

Corul Madrigal a susţinut un concert înainte de deschiderea oficială a evenimentului.

Surpriza serii a fost concertul Corului Uniunii Europene şi a orchestrei dirijate de Ion Marin. Asistenţa a aplaudat minute în şir prestaţia de excepţie a Corului Uniunii Europene.

Lasati un comentariu