Unirea Principatelor sărbătorită sobru la Carei

• publicat la: 24 ianuarie 2019
Unirea Principatelor sărbătorită sobru la Carei

Cei 160 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost sărbătoriți sobru la Carei. Lapovița a ținut în casă oamenii care nu am mai fost în număr mare la Monumentul Ostașului Român din Carei.

După intonarea primei strofe și a refrenului din Imnul Național, un sobor de preoți a oficiat un serviciu religios. Au urmat depuneri de coroane din partea Primăriei, a unităților din cadrul MAI, a cadrelor militare și veteranilor, partidelor politice și la final a asociațiilor culturale.

Au fost recitate  2 poezii de către Adriela Varga şi Adrian Sabău iar grupul de copii coordonat de Raluca Păvăluc a prezentat un dans tematic.


Din partea primăriei au fost prezenți viceprimarul Keizer și Varna Levente de la direcția de învățământ. Hora Unirii a încheiat scurta manifestare. Niciun spectacol nu a fost programat pentru această zi de sărbătoare.

Evident, platoul din fața Monumentului Ostașului Român nu a fost curățat de zăpadă pentru această zi de sărbătoare.

Dintre personalitățile locale care sunt consemnate în documentele vremii, îl amintim pe profesorul, poetul pr.George Marchiș care a fost sancționat pentru gestul său de bucurie și solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859 când a expediat o scrisoare ce cuprindea poezia ,,Un glas peste Carpați,, pentru a transmite confraților din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din aceste părți aflate sub dominație austro-ungară. Interceptată de autoritățile maghiare , poezia va sta la baza scoaterii sale disciplinare din rândul cadrelor didactice.

GALERIE FOTO

.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu