66 de ani fără Iuliu Maniu

• publicat la: 5 februarie 2019
66 de ani fără Iuliu Maniu

Astăzi se împlinesc 66 de ani de la trecerea la Domnul a lui Iuliu Maniu – făuritorul Marii Uniri și liderul opoziției democratice anticomuniste – ucis în temnița de exterminare de la Sighetu Marmației.
Tot astăzi se împlinesc 56 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om politic Ion Mihalache, ucis în penitenciarul de exterminare de la Râmnicu Sărat.

Ultimele zile din viața celui mai important om politic din perioada interbelică, Iuliu Maniu, sunt descrise de colegul său de celulă, Nicolae Carandino.

La data de 5 februarie 1953, ora 09.00, Oficiul de Stare Civilă al Sfatului Popular al oraşului Sighet, regiunea Baia Mare, emitea “Actul de moarte “ al lui Iuliu Maniu, “fără ocupaţie”, fiul lui Ioan şi Clara, născut în comuna Şimlău [n.n. satul Bădăcin], raionul şi regiunea Oradea, la 8 ianuarie 1873.

Sfârşirea vieţii lui Maniu s-a petrecut în Penitenciarul Deţinuţilor Politici de la Sighet, unde nu a avut parte de mormânt şi cruce, fiind înhumat într-o groapă comună.

În anul 1986, cu prilejul împlinirii a 33 de ani de părăsirea acestei lumi de către Iuliu Maniu, un grup de tineri din Bădăcin a cântat, în premieră şi în mare taină, „Imnul lui Iuliu Maniu”, pe versurile „poetului” local Pop Ioan :” Îl simt cum mai vine/ Mai vine pe acasă,/ Îl vad cum se aşază/ Cu satul la masă,/ Şi-şi varsă durerea/ Sădind-o în noi/ Generaţii ca mine,/ Ca tine, ca voi./ Refren: Să cântăm despre Iuliu/ Despre „Sfinx” să cântăm,/ Toata lacrima noastră/ Pentru el s-o vărsăm. (…)”.

Dincolo de orice controverse, care sunt pe măsura staturii omului politic, Iuliu Maniu este parte a istoriei României, iar memoria sa trebuie păstrată vie în conştiinţa noastră, ca îndreptar de axiologie politică.

Numele lui  Iuliu Maniu este legat  istoric  de oraşul nostru, Carei. Este cel care  la data de 27 aprilie 1919 a instaurat aici administratia românească, documentele fiind semnate chiar în Sala Festivă  a actualului Liceu Tehnologic ,,Iuliu Maniu, , pe atunci sediu de Prefectură.

După data de 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu s-a preocupat de pregătirile pentru primirea Maiestăţii Sale Regele Ferdinand  Întregitorul şi a reginei Maria la Careii-Mari. În data de 25 mai 1919, Iuliu Maniu întâmpină pe Maiestăţile lor la gara din Careii-Mari  alături de peste 40 de mii de poporeni veniţi din toate localităţile judeţului.  Corul din Hotoan condus de preotul Vasile Pătcaşiu, miresele din Ţara Oaşului în frumoasele lor porturi tradiţionale precum şi prelaţi aparţinând tuturor confesiunilor din Careii Mari au  pregătit o primire de neuitat regilor României.

Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici. Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953.  Nici până acum nu se cunoaşte locul unde a fost aruncat pentru a i se putea  face  un mormânt creştinesc.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu