La Carei a fost cinstită memoria revoluționarilor pașoptiști

• publicat la: 15 martie 2019
La Carei a fost cinstită memoria revoluționarilor pașoptiști

Astăzi, 15 martie 2019, la Carei a fost cinstită memoria Eroului Național Avram Iancu și a ideologului Revoluției pașoptiste, Simion Bărnuțiu. A fost oficiat un serviciu religios în fața bustului lui Avram Iancu de către părintele Valer Pop și pr.Viorel Danciu, s-a dat citire programului revoluției iar elevul Marcel Ursan a recitat din creațiile populare versuri dedicate eroului Avram Iancu.

 

Cei prezenți s-au deplasat apoi la bustul lui Simion Bărnuțiu unde au depus o coroană de flori.

Asociațiunea ASTRA , Despărțământul Aurel Coza Carei mulțumește tuturor celor care au fost prezenți și au omagiat memoria eroilor națiunii române.

Dormiți în pace bravi eroi, neamul vostru nu a pierit ci stă de strajă la hotare.

GALERIE FOTO

La data de 15 martie 1848, Avram Iancu şi Aron Pumnul au dat de la Târgu Mureș strigătul răsculării împotriva anexării Transilvaniei la Ungaria , act votat în Dieta ungară întrunită la Pojon. Ei chemau poporul la o pri­mă adunare la Blaj, în Duminica Tomii, adunarea legendară din 3/15 Mai, pe Câmpia Libertăţii…. Programul Revoluţiei Române, formulat în 16 puncte era intitulat „PETIŢIUNEA NAŢIONALĂ”.

Punctul 1 solicita independenţa naţională a naţiunii române şi egalitatea în drepturi cu celelalte naţiuni din Transilvania. Se cereau apoi desfiinţarea iobăgiei fără nicio despăgubire din partea ţăranilor, libertăţi economice şi politice, învăţământ în limba română, etc.

Punctul 16 preciza că… „până când naţiunea română nu va fi naţiune constituită şi organizată cu vot deliberativ şi decisiv, reprezentată în camera legislativă…”.

În acelaşi timp, în „PETIŢIUNEA NAŢIONALĂ” nu era acceptată nicio dezbatere şi încercare de unire a Transilvaniei cu Ungaria. În calitate de PREFECT GENERAL, adică de conducător militar al revoluţiei româneşti, a fost numit tânărul avocat AVRAM IANCU. Acesta mai avea şi comanda directă a Legiunii a II-a „Auraria Gemina”, care cuprindea zona centrală a Munţilor Apuseni.
Ideologul Revoluției de la 1848 a fost Simion Bărnuțiu. Acesta a urmat timp de cinci ani studiile la Liceul Piarist din Carei pe care l-a absolvit în 1825, fiind un elev eminent. Şi-a dedicat toată viaţa sa poporului român din care a făcut parte….
„Care naţiune de pe pământ nu s’ar ridica de la mic până la mare, când îşi vede numărate zilele vieţii? Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce preţ mai are viaţa lui după ce şi-a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ? … Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi, pentru că poporul nu se abate de la natură, nici nu-l trag străinii aşa de uşor în partea lor, cum îi trag pe unii din celelalte clase, cari urlă împreună cu lupii şi sfâşie pe popor împreună cu aceştia; nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei; cugetaţi că alte popoare s-au luptat sute de ani pentru libertate,,.

Daniela Ciută

comentarii

de costi la 15 martie 2019 - 21:10

Careiul este si va fi pământ românesc! la muncă nu la întins mâna oarecare!

de Ene Constanta la 16 martie 2019 - 10:42

Trezeste-te popor roman ! Cat mai rabdati ? Cat mai suferiti ? Doamne trzeste poporul roman ! Doamne ajuta-ne ! Amin !

de flatulenta fasolei la 18 martie 2019 - 07:20

ce scoala era d le ,ce scoala..de elita
camioane tractoare,ferma,ateliere…
strunguri,freze, MENGHINE si BOGRACI
Basescu:”flota s a taiat s a vindut hahah hahha haaaa”
„sa traiti bine”
avea dreptate Tutea…dar si Caragiale…
dar degeaba! Partz,partz,partz…

Lasati un comentariu