Și la Carei s-a dat citire Credenționalului care stabilea delegații la Marea Unire de la Alba Iulia

• publicat la: 25 martie 2019
Și la Carei s-a dat citire Credenționalului care stabilea delegații la Marea Unire de la Alba Iulia

În această clădire din Carei  s-a dat citire actului oficial denumit Credenţional , dat de colegiul electoral Carăii Mari pentru delegarea a cinci deputaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 . În această clădire din Carei a avut loc adunarea care a desemnat delegații participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918.

Clădirea este acaparată de conducerea UDMR a mun.Carei care nu a organizat aici manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri ci dimpotrivă, a folosit banul public pentru a decora sala festivă DOAR cu simbolistică maghiară!

Adresa poștală, telefonică și de mail au fost preluate cu totul de către UDMR Carei deși clădirea la care facem referire este clădirea PRIMĂRIEI CAREI.

În timp ce alte primării au pus plăci comemorative cu numele delegaților aleși pentru participarea la Marea Unire de la Alba Iulia pe clădirile în care funcționează, la Carei se folosește banul public pentru decorare sală festivă din incinta primăriei   doar cu simbolistică maghiară și se refuză a se face public ce s-a petrecut (și unde)  în noiembrie 1918.

 

La data de 28 noiembrie 1918, la Carei a avut loc adunarea pentru alegerea delegaţilor cu drept de vot care să participe la Alba Iulia pentru realizarea Marii Uniri.

Adunarea a avut loc în sala mare a primăriei Carei care avea aceeaşi locaţie ca cea de acum, din 2018.

La 100 de ani de la  adunarea de la Carei nu s-au organizat  în aceeaşi locaţie manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Documentul datat 28 noiembrie 1918, sub titlul Credentional, si cuprins in  *** Ioan Popescu-Puţuri, Ştefan Pascu (coordonatori principali), 1918 la români-documentele unirii, volumul IX, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989, p. 35., ne oferă date despre deputatii alesi a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

“”1918, noiembrie 28 Carăii Mari (cerc electoral).Credenţional dat de colegiul electoral Carăii Mari pentru cinci deputaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918                           

                                                          Credenţional

Subsemnaţii adeverim, că în cercul electoral al Carăilor Mari din comitatul Sătmar s-au ales azi ca delegaţi ai acestui cerc dnii: Dr. Cornel Pop, advocat, locuitor în Carăii Mari; Corneliu Abrudan, paroh, locuitor în Resighea; Valentin Vanca, maşinist, locuitor în Carăii Mari; F. George Indre, econom-posesor în Vezend; aleşi cu unanimitate.

Drept-ce susnumiţii delegaţi sunt prin aceasta autorizaţi a lua parte cu vot decisive la Marea Adunare Naţională Română ce se va convoca prin Consiliul Central Naţional Român, în numele tuturor românilor din acest cerc electoral şi la alta Mari Adunări Naţionale Române, care eventual o să mai fie convocate în decursul anului acestuia ori în anul următor şi a contribui cu votul lor la deciderea asupra sorţii viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria şi Banatul Timişan.

Dat din colegiul electoral al cercului electoral Carăii Mari ţinut în ziua de 28 Noiembrie 1918.

Semnează documentul: Romul Marchiş, preşedinte; Ştefan Tăşnădan, notar; Aurel Boroş, locuitor în Portiţa; Vasile Moca, locuitor în Dindeşti; Iosif Pop, locuitor în Ciumeşti; Ioan Pop, locuitor în Carăi; Ioan Nilvan, locuitor în Andrid; Iuliu Pop, locuitor în Crasna-Simiclăuş; Ioan Nagy, locuitor în Tiream; Ludovic Tier, locuitor în Vezend; Ioan Raţiu, locuitor în Istrău; Demetriu Pop, locuitor în Sanislău.***

Mulţumim  pentru ajutorul oferit în obţinerea imaginilor şi informaţiilor domnului Claudiu Porumbăcean de la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Buletin de Carei

comentarii

de pui la 25 martie 2019 - 12:31

Nimeni nu cere ca ce este in sala de festivitati a primăriei sa fie înlăturat .Romanii sunt o natiune civilizata si toleranta asa cum suntem de 2000 de ani altfel nu am fi supravietuit.Se cere de bun simt sa se arboreze corect însemnele statului in a carei jurizdictie se afla si primăria Carei.Romanii nu au ajuns in asemenea hal incit sa maghiarizeze si mortii batind pe pietrele de mormint nummele romanesti jos si scrindule in limba maghiara.Se poate pune o placa memoriala pe primarie care sa amintească ca aici sa citit in 1918 declaratiea de unire a tinuturilor Careilor Mari cu tara mama. Un asemenea eveniment nu are cum sa nu fie marcat.

de Victor la 25 martie 2019 - 14:21

mormantul lui Cornel Pop a fost gasit abia dupa ce a fost data jos tencuiala de pe o piatra de mormant de catre familia sa care cauta de ani de zile…a fost pus desupra pe placademormant un alt inscris pentru a i se pierde urma dar familia nu a renuntat asa ca acum se poate odihni in pace!

de pui la 29 martie 2019 - 09:41

Au fost doua războaie mondiale din Gemania in Rusia din Anglia in Australia din America in Japonia.Ce vrea Ungaria un nou război mondial ca sa-si schimbe granitele.Cit de anacronic ,toate marile imperii au pierdut colonii si teritorii si nu revendica nimic stiind ca asta sar termina cu al treilea război mondial SI ULTIMUL.Conform mintilor luminate sar face încă un război dar este inutil nu ar mai ramine decit un pustiu de care nu sar folosi nimeni.NU AR EXISTA CISTIGATORI SI INVINSI.Oare mai au asiaticii astea atita minte in capetele lor spalate de UDMR.

Lasati un comentariu