Expoziție. Vagon cu care au fost deportați evreii din Satu Mare în perioada ocupației hortyste

• publicat la: 2 aprilie 2019
Expoziție. Vagon cu care au fost deportați evreii din Satu Mare în perioada ocupației hortyste

Nu numai românii au fost cei care au avut de suferit în urma instaurării regimului hortyst în această parte de țară ci și evreii.  Fundația Marșul Vieții din Budapesta a organizat la Satu Mare, în GARA CFR,  cu sprijinul Comunității Evreilor din Satu Mare, o expoziție în interiorul unui vagon folosit la deportarea evreilor în perioada ocupației hortyste. Vagonul este străjuit de 2 militari manechin îmbrăcați în uniforme ale armatei din perioada ocupației hortyste.

În interiorul vagonului se află fotografii, obiecte ce se presupune că au aparținut evreilor deportați din județul Satu Mare de către administrația hortystă din mai 1944.

Potrivit radiocluj.ro, în Satu Mare, de unde au fost deportați peste 18.800 de evrei – ghetoul a fost deschis în 3 mai 1944, afirmă Adrian Beșa, președintele Comunității Evreilor:

La 25 aprilie, secretarul de stat Endre Laszlo a dat dispoziție, la o consfătuire care a avut loc la Satu Mare, să înceapă deportarea evreilor transilvăneni. În 3 mai au fost deschise ghetourile din Satu Mare, Baia Mare și Mateszalka. În acea zi, primarul de atunci al orașului Satu Mare, Czako Laszlo, șeful Poliției și comandantul Jandarmeriei, au trimis echipe mixte pentru a aduna evreii de la casele lor, iar trei zile mai târziu acțiunea a fost încheiată. (Adrian Beșa)

Din Gara Satu Mare au plecat spre lagărele morții 15 vagoane. Alături de evreii din oraș, s-au aflat și cei din Carei și Ardud.

Primarul municipiului Satu Mare a luat parte la acest eveniment legat de istoria orașului spre deosebire de cel organizat în 30 august 2018 de Asociația foștilor refugiați și expulzați prin Dictatul de la Viena.

În perioada ocupației hortyste românii au fost expulzați , refugiați , școlile în limba română au fost închise, numele maghiarizate iar simpla conversație în limba română atrăgea  persecuții așa că este greu de crezut ca listele  cu evreii deportați să fie făcute în colaborare cu români.

Vagonul cu efectele evreilor  deportați va putea fi vizitat  în GARA CFR Satu Mare timp de 7 zile.

Buletin de Carei

sursa foto radiocluj.ro

 

comentarii

de pui la 2 aprilie 2019 - 23:29

Stiti cum poate fi interpretat gestul primarului UDMR de la Satu Mare de a participa la evenimentul cu evreii deportati si a nu participa la evenimentul cind au fost deportati romanii,ca evrei nu meritau sa fie deportati dar romanii au meritato din plin.Cu ce au fost vinovati romanii ca sau născut pe aceste meleaguri si vorbeau romaneste.Si astăzi si atunci evrei au fost maghiarizati si vorbeau ungureste.Si azi evrei tin cu maghiarii care le-au fost calai.

Lasati un comentariu