Placa comemorativă dezvelită la Carei este o palmă dată memoriei delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. O manifestare simulacru

• publicat la: 25 aprilie 2019
Placa comemorativă dezvelită la Carei este o palmă dată memoriei delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. O manifestare simulacru

Românilor din Carei  li se refuză și astăzi , la peste 100 de ani de la Marea Unire, un tratament egal cu al minorităților!

Românii din Carei nu au girat cu prezența o manifestare simulacru prin care primarul Kovacs  nu a permis Direcției județene  de Cultură amplasarea unei plăci comemorative cu nume românești la locul său de drept și anume clădirea Primăriei Carei.

Doar angajați din cadrul Liceului Tehnologic Iuliu Maniu Carei  și 2 persoane de la Biblioteca Municipală Carei au fost de față alături de sătmărenii sosiți pentru acest eveniment fără însă a li se comunica că vor asista la falsificarea istoriei careiene  pentru că nu clădirea lângă care au stat este cea în drept a primi placa comemorativă pe fațadă! Momentul care trebuia să fie unul istoric a fost transformat în unul artistic, până și parastasul de pomenire a memoriei delegaților careieni a fost lăsat deoparte. Nici o vorbă despre cine au fost cei al căror nume apare pe placa dezvelită. Nu a uitat însă nimeni de masa de protocol de la  Cantina Socială Carei unde primarul a fost gazdă.

Direcția Județeană de cultură Satu Mare și  Primăria Carei au dat o  palmă memoriei delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, acum, în joia mare din Săptămâna Patimilor.  Kovacs,  primarul cunoscut pentru replica sa ,,nu provocați maghiarii,,  rostită când a fost  depus proiectul de solicitare de ampalsare a unui catarg cu tricolor românesc pe domeniul public careian, a refuzat amplasarea pe clădirea Primăriei a plăcii comemorative cu numele delegaților careieni la Marea Unire iar conducerea Direcției județene de cultură a acceptat.

Ceremonia de azi, de dezvelire a plăcii comemorative amplasate pe o stradă lăturalnică, a fost de fapt o ,,producere,, artistică a sătmărenilor coordonați de George Vulturescu cunoscut careienilor pentru adresa sa prin care împărțea Careiul în perimetre etnice în bună înțelegere cu primarul Kovacs.

Astăzi, după alocuțiunile primarului Kovacs și ale directorului Danciu Zamfir, urmate de o rugăciune a protopopului pr.Radu Filip,  George Vulturescu a acaparat microfonul și a trecut la prezentarea unui program artistic. Niciun careian nu a fost invitat pentru a susține alături de sătmăreni momentele artistice din moment ce era vorba despre memoria unor  careieni.  Nu este pentru prima dată când careienii sunt umiliți acasă la ei cu buna știință a primarului Kovacs, primarul ,,nu provocați maghiarii,,.

În cadrul manifestării de azi nu s-a vorbit deloc despre cine au fost careienii  desemnati ca delegați la Marea Unire în acel an 1918 când aici eram sub plină ocupație austro-ungară! Clădirea în care au avut loc adunările pentru desemnarea loc nu a fost clădirea pe care astăzi s-a dezvelit placa comemorativă ci clădirea actualei  Primării.

Românilor li se refuză și astăzi , la peste 100 de ani de la Marea Unire, un tratament egal cu al minorităților! Adică noi, românii nu avem voie să amplasăm pe clădirile de drept plăcile comemorative pentru că deranjează adminsitrația UDMR a orașului! În aprilie 2019.

Am ascultat poeme dedicate lui Gheza Vida, soldatului român și patriei….Nimic-nimic despre personalitățile careiene care apar pe placa comemorativă.

Și cititrea numelor de pe placă a fost la prima vedere din moment ce pronunția lor nu a corespuns întru totul cu cea a numelui real.  Atragem atenția vorbitorului George Vulturescu că  Prefectura a funcționat la Carei până în anul 1926 și nu are nicio legătură cu Iuliu Maniu. La fel și faptul că nu numai ortodocșii vor sărbători Învierea Domnului ci și greco-catolicii pentru că și ei sunt români!

A face referiere astăzi la persoana lui Iuliu Maniu doar pentru a ascunde  ,,gunoiul sub preș,,  care este schimbarea clădirii în drept cu alta situată pe o stradă lăturalnică denotă deloc bunele intenții și o sifdare la adresa cunoștințelor nostre despre istoria locală!

Danciu Zamfir a dezvelit placa comemorativă împreună cu primarul Kovacs și i-a înmânat acestuia o copie a Credenționalului din noiembrie 1918.

Protopopiatul ortodox a refuzat invitația lansată de directorul Danciu Zamfir. Vicarul foraneu pr.Radu Filip a rostit o scurtă rugăciune și a sfințit placa pe care apare și numele vicarului Romulus Marchiș dar la finalul listei.

Au urmat momentele artistice ale sătmărenilor iar la final abia după ce ei și-au făcut poza de grup  în fața plăcii comemorative au invitat și cei câțiva careieni prezenți. Colacul pentru parastas a rămas neatins.

Cinste vouă , românilor careieni care ați înfruntat toate greutățile pentru a ajunge la Alba Iulia de 1 Decembrie 1918! Rușine celui care nu vă vrea numele pe clădirea unde  v-ați adunat în  noiemberie 1918!

Să fie în veci pururi binecuvântată memoria lor!

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de Cătălin la 25 aprilie 2019 - 16:50

Cam atât despre toleranţă şi despre loialitatea etnicilor maghiari faţă de România!

de Buletin de Carei la 26 aprilie 2019 - 22:29

Buletin de Carei apreciază faptul că numele românești sunt folosite din ce în ce mai des dar e păcat să vă rușinați cu numele voastre date cu drag de părinți chiar dacă nu sunt nume românești. Cum poate avea un singur comentator atâtea nume? Cu care din ele semnezi pentru plata de la primarie?

Lasati un comentariu