100 de ani de la nașterea unui fiu al Careiului, Episcopul Vasile Hossu

• publicat la: 17 mai 2019
100 de ani de la nașterea unui fiu al Careiului, Episcopul Vasile Hossu

Astăzi aniversăm 100 de ani de la nașterea unui fiu al Careiului, Preasfinţia Sa Vasile Hossu. S-a născut la 17 mai 1919, la Carei, într-o familie cu multă credinţă. A urmat Liceul „Emanuil Gojdu” şi „Academia Teologică” din Oradea. La 4 februarie 1945 a fost hirotonit preot, prin punerea mâinilor P.S.S. Ioan Suciu. Momentul sfânt a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.

Ori de câte ori gândul nostru îl regăseşte pe Preasfinţia Sa Vasile Hossu, încercăm aceeaşi uimire: în cei şapte ani de episcopat, în condiţii potrivnice Bisericii Greco-Catolice – Revoluţia din 1989 i-a dat libertate, nu şi bunurile confiscate – Preasfinţia Sa a fost un mare Episcop, deşi, prin temperament, contrazicea ideea obişnuită de „luptător”, fiind de o blândeţe şi bunătate rar întâlnite.

Ne plecăm cu pioșenie  ca să-i aducem Preasfinţiei Sale Vasile Hossu omagiul nostru picurat cu lacrimi şi învăluit în rugăciune: „Cu sfinţii odihneşte, Cristoase, sufletul robului tău … !”

Duminică, 19 mai 2019, se va oficia un parastas în memoria sa la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Carei de către vicarul foraneu Radu Filip.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu