Sărbătoarea Sfinților Împăraţi Constantin și Elena

• publicat la: 21 mai 2019
Sărbătoarea Sfinților Împăraţi Constantin și Elena

Creştinii  îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,ocrotitorii creştinismului.

Peste 1,7 milioane de români își aniversează  astăzi  onomastica de Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena. La Multi Ani  tuturor !

Sfântul Constantin cel Mare (306-337) a fost fiul lui Constanţiu Chlor şi al cinstitei Elena. După moartea tatălui său a luat stăpânirea împărăţiei, cu învoirea întregii oştiri, însă auzind Maxenţiu acest lucru a pornit război împotriva sa. Acesta, ştiind că oştirea sa este mai slabă decât cea a lui Maxenţiu, s-a rugat lui Dumnezeu şi ca răspuns la rugăciunile lui a văzut ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă strălucind pe cer, pe care scria cu slove alcătuite din stele: „Prin acest semn vei învinge!”. Deci, punând el pe steaguri semnul crucii şi monograma lui Hristos, l-a biruit pe Maxenţiu la Pons Milvius în anul 312. Fericitul Constantin a dat în anul 313 o hotărâre prin care acorda libertate deplină creştinilor în întreg Imperiu Roman. Mai târziu, împăratul Constantin a mutat capitala imperiului de la Roma pe malul Bosforului, la Constantinopol. Tot în timpul său s-a ţinut şi Sinodul I Ecumenic, la Niceea, în anul 325, în cadrul căruia a fost condamnată erezia lui Arie. Sfântul Constantin a fost ajutat în viaţa sa de evlavia mamei sale, Elena, care, mergând la Ierusalim, a descoperit locul Golgotei, al Sfântului Mormânt şi lemnul Sfintei Cruci. Părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena se găsesc şi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. / Arhid. Ştefan Sfarghie, 21 Mai 2016

Obiceiuri şi superstiţii de ziua celor doi sfinţi

Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub denumirea de Constantin Graur, iar bătrânii cred că 21 mai este ziua când părăsile îşi învaţă puii să zboare. Agricultorii evită să muncească la câmp pentru că ar putea rămâne fără recoltă din cauza păsărilor cerului. De asemenea, se spune că tot ce se seamănă începând de astăzi se va usca.

Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii; ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasma.Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Potrivit unui comunicat al MAI  consemnat de Agerpres, dintre cei 1.750.842 de români sărbătoriți de Sfinții Constantin și Elena, 619.399 sunt bărbați, iar 1.131.443 — femei.

Lasati un comentariu