Elevi careieni în vizită la Penitenciarul Satu Mare. Activități la Școala Altfel

• publicat la: 2 iunie 2019
Elevi careieni în vizită la Penitenciarul Satu Mare. Activități la Școala Altfel

În data de 28 mai 2019 elevii clasei a XII-B de la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Maniu’’ din Carei au participat în cadrul  programulului ȘCOALA ALTFEL  la diferite activități alături de prof. coordonator ec. Nevezi Ștefan și prof. Kovaci Sergiu.

Deși, poate ordinea activităților trebuia să fie alta, orele de curs la Școala Altfel au început cu vizita la Penitenciarul din Satu Mare unde, după procedurile specifice (legitimare, control amănunțit, verificare corporală cu detectorul de metale, etc.), cadrele militare din penitenciar le-au prezentat elevilor atât condițiile de detenție (celule, spații de recreere, ateliere, sală de clasă, capelă), cât și posibilitatea ca aceștia (elevii), – ca iminenți absolvenți de liceu -, să aleagă a urma cursuri în domeniul penitenciar.

Punctul culminant al vizitei în penitenciar l-a constituit întâlnirea cu deținutul *Liviu* (încă tânăr), căruia i-au adresat întrebări și care le-a spus elevilor că a ajuns în această situație la vârsta lor, pentru gestul necugetat de a intra fără drept în casa unei doamne și, fiind surprins de aceasta, i-a curmat viața. De asemenea, le-a spus că regretă enorm ce a făcut și i-a îndemnat să facă numai lucruri bune, iar în viață să se ferească de anturajul prietenilor cu vicii.

Pentru buna primire, elevii clasei XII B le-au mulțumit cadrelor din penitenciar, părăsind acest loc pe acordurile *Gaudeamus igitur*, amintindu-le pentru o clipă de vremurile când aceștia erau absolvenți de liceu.

Această vizită a fost apreciată de elevii clasei XII B ca pe un lucru bun, avand ocazia de a vedea ce se află în spatele ziduriilor groase și gratiilor.

  ,,A fost o vizită pe care nu o voi uita niciodată, rar avem ocazia de a vedea ce e în interior sau de a vorbi față-n față cu cineva din înăuntru ,, – sustine o elevă a clasei.

  Următoarea oră la Școala altfel s-a desfășurat la Societatea SAM MILLS din Satu Mare, unde elevii clasei XII B au aflat câteva detalii despre produsele de panificație, procedee, linia de producție și instalații în acest domeniu. La final, elevii au fost răsplătiți cu mostre de tăiței, faină și alte bunătățuri.

A treia oră, a fost foarte delicioasă. Elevii clasei a XII-a B au fost la Fabrica de ciocolată din Odoreu, unde după prezentarea unui filmuleț despre fabricarea ciocolatei, conducerea acestei fabrici a invitat elevii să-și delecteze papilele gustative cu miraculoasa delicatesă *CIOCOLATA*.

Ultima oră din *Școala altfel* s-a desfășurat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, unde domnul procuror le-a prezentat această intituție importantă a statului, elevii înțelegand că din acest loc se pornește la aflarea adevărului și pedepsirea celor care încalcă legea.

Cu aceste ore din cadrul *Școlii altfel*, ultimele ore din anul școlar 2018-2019 și ultimele clinchete de clopoțel, elevii clasei a XII-a B, pe acorduri de serenadă, își încheie cea mai frumoasă perioadă din viața lor de liceeni.

 

Adelin Hamza Clasa XII B

Merlut Lorena Clasa XII B

Lasati un comentariu