Expoziție de păpuși la Carei

• publicat la: 1 iunie 2019
Expoziție de păpuși la Carei

Sâmbătă, 1 iunie 2019, de la ora 15.00, în Sala de expoziții de la etajul Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de păpuși simbolice cu marcă identitară, realizate de doamna Elena Orbocea din Tulcea.

 În cadrul evenimentului au luat cuvântul dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare, care a prezentat detalii despre semnificația Zilei Internaționale a Copilului și realizatoarea păpușilor, doamna Elena Orbocea din Tulcea, care a împărtășit cu cei prezenți detalii despre cum au fost create ineditele exponate, dar și ce semnifică fiecare păpușă pentru dânsa.

Expoziția cuprinde 14 păpuși realizate de artista Elena Orbocea din Tulcea ce prezintă etniile din Dobrogea și care au costume inspirate din portul tradițional cu elemente stilizate după un concept original al artistei. Sunt realizate manual, de la armătură până la cele mai mici detalii de broderie, fiind produse unicat (făcute din papier mache sau polimer, pictate și șlefuite manual). Fiecare spune o poveste, povestea etniei pe care o reprezintă și poartă nume care constituie, ele însele, mărci identitare pentru etnia din care fac parte: Maria (româncă dobrogeancă), Chira (aromâncă), Varvara (lipoveancă), Milena (bulgăroaică), Ana (ucraineancă), Canan (turcoaică), Serin (tătăroaică), Anaid (armeancă), Aris (grec), Elsa (nemțoaică), Istvan (maghiar), Florea (romă), Aaron (evreu) și Marco (italian).

Expoziția este deschisă publicului în perioada timp de două săptămâni, conform programului de vizitare a Muzeului din Castel.

 Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Satu-Mare, Muzeului Județean Satu Mare, Secția Carei, Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Lasati un comentariu