Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiaților 20 iunie 2019

• publicat la: 20 iunie 2019
Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiaților  20 iunie 2019

“Guvernul României își exprimă solidaritatea față de persoanele strămutate din casele, comunitățile și țările de origine, din cauza războiului, violenței, persecuției sau a altor cauze independente de voința lor.

Consolidarea unei „Europe a siguranței” pentru toți locuitorii ei este una dintre prioritățile Președinției României la Consiliului Uniunii Europene și am acționat în acest sens. Țara noastră a facilitat obținerea unui acord politic cu Parlamentul European pe problematica privind revizuirea cadrului juridic pentru funcționarea rețelei europene a ofițerilor de legătură în materie de migrație. Este un rezultat care contribuie la combaterea contrabandei cu migranți și la îmbunătățirea coordonării statelor membre UE cu state terțe.

Totodată, atât la nivel central, cât și la nivel local, Guvernul României a acordat o atenție deosebită fenomenului migrației. Și-a asumat măsuri concrete și a creat mecanisme eficiente menite să protejeze și să faciliteze integrarea tuturor cetățenilor, indiferent de proveniență.

Persoanele refugiate au nevoie de înțelegere, protecție și integrare, de dovada  empatiei și solidarității noastre. Astăzi, trebuie să ne fie mai prezent ca oricând gândul că a fi refugiat nu este o alegere, însă a-l ajuta pe omul de lângă noi este o alegere pe care o putem face fiecare.”

La Carei s-a ridicat un monument în memoria celor alungaţi din casele lor în 1940 de regimul hortyst instalat după Dictatul de la Viena.  Mii şi mii de români au fost expulzaţi, obligaţi să ia calea pribegiei. Aceştia au revenit la casele lor după eliberarea Ardealului de către Armata Română.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu