Papa Francisc a recitat din lirica eminesciană la Iași

• publicat la: 1 iunie 2019
Papa Francisc a recitat din lirica eminesciană la Iași

,,Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,,...sunt versurile recitate de Papa Francisc în cadrul vizitei sale de astăzi de la Iași după ce dimineață a fost la Șumuleu-Ciuc.

Ce-ți doresc eu ție dulce Românie, de Mihai Eminescu, a fost poezia aleasă de Suveranul Pontif pentru a transmite mesajul său de unitate și frăție de pământul românesc numit Grădina Maicii Domnului.

Papa Francis a fost primit cu deosebită căldură atât la București cât și la Iași, oamenii ovaționându-l pe Papa Francis cu ,,Vivat Papa! ,, și aplaudând generos intervențiile sale. La sosire dar și la plecare Excelența Sa a salutat în limba română.

“România este „grădina Maicii Domnului”, şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi.…a menționat la Iași Suveranul Pontif.

Momente emoționante au avut loc în Catedrala “Sfânta Maria ” unde a binecuvântat 800 de bolnavi, a dat mâna cu mulțime de bolnavi și a strâns în brațe chiar câteva persoane. Atmosfera a fost deosebit de cordială, caldă, ceea ce l-a făcut de oaspete să declare că se simte ca acasă. Peste 150 de mii de oameni au fost prezenți în fața Palatului Culturii din Iași și pe traseu. Pe scena deosebit de frumos amenajată au fost primiți tineri, copii orfani precum și o familie cu 11 copii dintre care 4 sunt persoane consacrate. Dialogul a părut unul firesc, ca între membri unei familii.

„Aici, lângă voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi cei mari, este uşor văzându-vă şi auzindu-vă, să te simţi acasă. Mă  simt acasă între voi. Vă mulţumesc pentru călduroasa primire şi pentru mărturiile pe care mi le-aţi dăruit. Monseniorul Petru, ca un bun şi un mându tată de familie, prezentându-vă, v-a îmbrăţisat pe toţi cu cuvintele sale şi ai confirmat-o şi tu, Eduard, când ne spuneai că această întâlnire nu vrea să fie doar pentru tineri, adulţi sau alţii, ci aţi dorit ca în această seară să fie împreună cu noi părinţii şi bunicii noştri”, a declarat Papa Francisc, în discursul său ţinut în faţa Palatului Culturii din Iaşi. Atât pe scenă cât și pe traseu fluturau steaguri tricolore românești precum și steagul Papal. Suveranul Pontif a apreciat ospitalitatea bucureștenilor și a ieșenilor și a străbătut un traseu prelungit pentru a putea saluta și binecuvânta cât mai mulți credincioși.

Duminică, 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj va avea loc de la ora 11,00 Sfânta Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici români martiri.

Buletin de Carei

comentarii

de Traian la 2 iunie 2019 - 21:38

Da in maghiara nu a salutat, nu de alta d a fiind in szkelerland? poate siculii [neam dacic] nu l-au inteles, ca in Dacia se vorbea limba asta.

de Buletin de Carei la 2 iunie 2019 - 22:23

Păi dacă a vizitat România de ce să salute în limbi străine?

de Pui la 3 iunie 2019 - 11:01

Sanctisima Sa Papa Francesco a transmis fratelo e sorelo cea ce românilor nu a fost nevoie de o traducere.Dar sa vii din Asia aceste cuvinte par complect necunoscute.

Lasati un comentariu