Careianul Rudolf Fátyol, directorul Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare, a trecut la cele veșnice

• publicat la: 22 iulie 2019
Careianul Rudolf Fátyol, directorul Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare, a trecut la cele veșnice

Maestrul Rudolf Fátyol , cetățean de onoare al municipiului Carei și director general al Filarmonicii de Stat ”Dinu Lipatti” Satu Mare, s-a stins din viață.
Maestru Rudolf Fátyol s-a născut în 1957, în Carei, absolvind Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Ştefan Ruha.
Din anul 2003 deţine titlul de doctor în artă şi interpretare muzicală cu teza „Sonatele şi concertele pentru vioară de W.A. Mozart”.
Este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică a Universitãţii din Debrecen (Ungaria). Palmaresul său include Premiul U.S.I.U. (United States International University) din San Diego (California), Premiul II ex-aequo (premiul I nu s-a acordat) la concursul ,,Abbado” (Italia 1987).
În 2004 primeşte titlul de cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare, iar în iunie 2011 titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei. Tot în 2011 a fost distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler prin decret prezidenţial, distincție înmânată la Carei  de către  Kelemen Hunor, președintele UDMR.


În cei 30 de ani de activitate artistică (peste 500 de concerte şi recitaluri) Rudolf Fátyol a susţinut concerte în Europa, Israel, China şi Taiwan.

Cel mai longeviv manager al unei instituții de spectacole din ultimii 100 de ani, lucru atestat de Diploma de Excelență primită din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, dr. Rudolf Fátyol a petrecut 28 de ani în fruntea filarmonicii sătmărene, fiind cunoscut ca un violonist de clasă, nu doar în municipiul şi judeţul nostru, ci şi în ţară şi străinătate.  A concertat cu succes alături de cele mai importante orchestre româneşti, dar şi peste hotare. Ultimele turnee, ca de altfel toate pe care le-a întreprins, fie singur, fie alături de orchestra sătmăreană, s-au bucurat de o foarte bună primire din partea publicului şi a presei de specialitate, indiferent că s-au aflat în Germania, Franţa, Ungaria, Taiwan, Danemarca sau Cehoslovacia.

Stabilind relaţii cu numeroase academii de muzică, filarmonici şi opere atât în ţară cât şi în străinătate, managerul Filarmonicii “Dinu Lipatti” a reuşit să aducă frecvent pentru sătmăreni, pe scena Filarmonicii, artişti, muzicieni de renume mondial şi să promoveze cu succes activitatea şi numele Filarmonicii din Satu Mare.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!

Lasati un comentariu