Interes redus pentru clasele de meserii cu predare în limba maghiară de la Carei. Nicio clasă cu predare în limba română pentru comercianți

• publicat la: 14 august 2019
Interes redus pentru clasele de meserii cu predare în limba maghiară de la Carei. Nicio clasă cu predare în limba română pentru comercianți

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare a semnat un plan de școlarizare pentru Liceul Tehnologic ,,Iuliu Maniu,, din Carei cu mai multe clase de profesională cu predare în limba maghiară deși era previzibilă lipsa de interes  dar a refuzat aprobarea a 3 clase teoretice de liceu așa cum era  până acum. Potrivit surselor din cadrul liceului, pentru clasele  de meserii cu predare în limba maghiară nu erau asigurate nici cadre didactice de specialitate.

Clasele de tip DUAL de la Liceul Simion Bărnuțiu pentru pregătirea în meseria de tapițer, saltelar și plăpumar pentru SC Polipol Foieni sunt doar cu predare în limba maghiară. Pentru anul școlar 2019-2020 au fost prevăzute 28 de locuri. Diorectorul liceului este consilierul județean UDMR  Gindele Emeric.

La Fabricarea produselor din lemn, DUAL  apare NEGRU pe ALB  specializarea tapițer cu o clasă de 28 de locuri în limba maghiară.

Pe pagina Inspectoratului Școlar Satu Mare, în dreptul Liceului Simion Bărnuțiu, la poziția 33, la Fabricarea produselor din lemn, apare…tot  NEGRU pe ALB o clasă cu 11 locuri ocupate. Nici jumătate din locurile cerute. Menționăm că liceul amintit dispune de dotare specială pentru pregătirea în această meserie iar elevii ar putea face plus valoare pentru unitatea școlară dar atelierul dotat cu aparatură de peste 1  milion de euro este mai mult decât puțin utilizat pentru acest scop.

 

Deci pentru singura clasă de pregătire pentru meseria de tapițer, saltelar, plăpumar nu au optat nici pentru jumătate din locurile alocate. Adică  nu se înghesuie aici  nici  elevi maghiari.

Așa cum nu există solicitări mari nici  pentru clasele de bucătari și patiseri cu predare în limba maghiară de  la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu. Cine mai este dispus să învețe meserie doar  într-o limbă a minorităților și să nu poată apoi practica meseria într-un loc mai avantajos din punct de vedere financiar  din marile orașe din țară, cum ar fi Timișoara sau  Ploieștiul sau  Brașovul.

Pentru singura clasă de comerciant-vânzător de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu cu predare exclusiv în limba maghiară au optat doar 8 elevi.

Aici găsiți oferta educațională aprobată de Inspectoratul Școlar Județean pentru Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din care a dispărut acum subit clasa cu predare exclusiv maghiară pentru pregătirea de preparatori carne și pește. Din lipsă de interes.

http://www.buletindecarei.ro/2019/05/oferta-educationala-surpriza-la-liceul-tehnologic-iuliu-maniu-carei.html

Pentru cine se pregătesc într-o școală de stat din România comercianți doar în limba maghiară? Pe cine vor deservi acești viitori vânzători dacă ei nu cunosc limba oficială a țării în care lucrează și locuiesc?

NICIUN loc pentru clase de meserii care pregătesc comercianți în limba română la Carei.

Strigător la cer!

Nicio țară civilizată, mai ales din Europa dar nu numai, nu are școli de stat în care pregătirea anumitor meserii să se facă exclusiv într-o limbă a unei minorități naționale. Este de  neconceput în SUA ca  să fii vânzător și să nu te adresezi clienților în limba engleză.

Aversiunea manifestată de consilieri și lideri ai  UDMR împotriva a depășit deja  limita bunului simț și frizează penibilul dar aducând atingere și siguranței naționale prin pregătirea anumitor meserii exclusiv în limba lor maternă. Nu numai că nu aduc beneficii celor apropiați lor dar  fac mari deservicii elevilor care necunocând limba oficială, limba română, nu au posibilitatea de a se dezvolta armonios și  de a putea avansa în carieră.

Lăsați tinerii să învețe limba țării în care trăiesc. Lăsați tinerii să se bucure de avantajele oferite de libera circulație. Nu puțini tineri care sunt studenți la Cluj Napoca  discută pe microbus despre regretele de a fi ajuns acolo fără a stăpâni limba română și greutățile întâmpinate în comunicare cu colegii lor de  studiu sau în cazul unei angajări part-time.

Sugerăm conducerii exclusiv UDMR a orașului să lase deoparte investiția în Păcăliciul și gornistul primăriei și să se preocupe mai mult de starea drumurilor, a trotuarelor, de asigurarea unui climat decent pentru toți plătitorii de impozite și taxe locale, de  atragerea de investitori serioși pentru crearea de noi locuri de muncă și nu în ultimul rând de îndeplinirea cu profesionalism a sarcinilor de serviciu pentru a nu mai fi constatate la fiecare audit al Curții de Conturi pagube și abateri financiar-contabile.

Rugăm persoanele neinformate să se abțină de la comentarii pentru a nu se face de râs mai mult decât au făcut-o. Cei care nu știu cum se accesează paginile Curții de Conturi sau ale altor instituții pentru a verifica cele scrise de redacția Buletin de Carei ne pot solicita ajutorul.

Buletin de Carei

 

http://www.buletindecarei.ro/2019/07/premierul-viorica-dancila-stie-ca-la-carei-elevii-romani-nu-au-acces-la-instruirea-ca-vanzatori-decat-in-limba-maghiara.html

.

comentarii

de Pui la 15 august 2019 - 23:11

Daca părinții sunt atît de inconștienți și îi bagă la secția maghiară pe copii le distrug viitorul.Limba maghiară este o limba asiatica care nu are nici o valoare în Europa și nici un viitor.

Lasati un comentariu