Mărturiile unui supraviețuitor din Lucăceni în urma expulzărilor din 1940

• publicat la: 27 august 2019
Mărturiile unui supraviețuitor din Lucăceni în urma expulzărilor din 1940

Mărturii ale unui supraviețuitor al românilor expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940. Gheorghe Cadar s-a născut în anul 1926 și a locuit în Lucăceni în 1940 când au fost scoși din casele lor în toiul nopții, dezbrăcați și desculți.

,,Am fost nevoiți să ne ascundem în grămezile de porumb ca să nu înghețăm. Ne-au devastat casele. Ne-au luat caii, ne-au bătut  și ne-au izgonit…,,.

După expulzare a ajuns la Baia Sprie și apoi la Șișești. A lucrat la o prăvălie unde l-a întâlnit pe fratele amiralului fără flotă, Horty Miklos, cel care a ordonat alungarea românilor din casele lor și masacrele din satele românești. Fratele lui Horty Miklos a afirmat că numele lor de familie este Haracek și că familia lui nu a fost de acord cu expulzarea românilor din casele lor.

Interviul cu Gheorghe Cadar a fost înregistrat de participanții la Școala de Vară din Carei , de Nord-Vest TV Satu Mare și consemnat de corespondentul Informația Zilei Satu Mare și Glasul.Info din Iași. În imagine de mai sus apare și  istoricul Vasile Lechințan care este alături de participanții la Școala de vară din Carei.

Buletin de Carei

comentarii

de Matei la 28 august 2019 - 21:03

Neamul românesc tot timpul trebuie să sufere și să plătească.Pana când?

de Buletin de Carei la 28 august 2019 - 21:21

Până când acceptă acest lucru….

de Pui la 3 septembrie 2019 - 10:19

Pe cînd Ungaria își va cere scuze României cum a făcut Germania cu Polonia.Polonia învață la istorie copii ce sa întâmplat.Noi suntem lași ne e frica de unguri și acum și dacă cu adevărat nu sint mai mulți se 15 -20%

Raspunsuri

Lasati un comentariu