Comemorare Avram Iancu la Marna Nouă. Parada portului popular pentru cei mici

• publicat la: 22 septembrie 2019
Comemorare Avram Iancu la Marna Nouă. Parada portului popular pentru cei mici

Astăzi a avut loc în satul Marna Nouă cea de-a VII-a ediție a Festivalului Moților. O ediție organizată de comunitatea de moți care s-a mobilizat exemplar. Eroul Național Avram Iancu dă putere și din mormânt celor care vor să țină calea dreaptă întru apărarea neamului românesc.

Au fost alături de organizatori Societatea Avram Iancu filiala Baia Mare și Satu Mare, Asociațiunea ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei, Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940 filiala Carei, tulnicăresele din Ianculești dar și Primăria Sanislău. Programul a fost prezentat de către Maria Rusu, cea care a impulsionat comunitatea pentru a continua tradiția comemorărilor Crăișorului Avram Iancu.

Manifestarea a debutat cu Imnul de Stat urmat de glasul tulnicelor specifice moților. A urmat un serviciu religios în memoria eroului Avram Iancu și a eroinei Pelaghia Roșu.

Au rostit alocuțiuni primarul Kardos Zoltan, prof. Viorica Tomai, ing.Ioan Tuhuțiu, președintele societății Avram Iancu din Baia Mare, Mircea Dobra, președintele societății Avram Iancu din Satu Mare, Ioan Bâtea, președintele de onoare al societății Avram Iancu, Daniela Ciută, președintele Asociației ASTRA Carei. Pe notele Imnului Eroilor intonat de către solista Angela Munteanu au fost depuse coroane de flori din partea participanților la busturile lui Avram Iancu și Pelaghia Roșu.

GALERIE FOTO

Au recitat poezii Miruna Răcășan și Octavian Fuzi iar grupul moațelor din Marna a prezentat un repertoriu muzical patriotic.

Organizatorii au invitat asistența la o agapă frățească urmată de  un program cultural-artistic la Căminul Cultural din sat.

Una din fiicele satului, Nicoleta Fuzi, a pregătit cu cei mici o frumoasă paradă a portului popular, derulată pe ritmuri tradiționale românești.

A urmat apoi un veritabil concert de muzică populară românească oferit de grupul ,,Folcloric,,  și ,,Melodi,, din Baia Mare, soliști Valer Zamfirescu, Vasile Pop, Onișor Pop și Radu Pop.

Cei prezenți au încins hore și au cântat alături de soliști mai ales piesele patriotice. Au urmat apoi interpreții locali Dănuț Mateș, Angela Muntean și Ciprian Tempe cu formația AUDIO.

Dormi Avrame liniștit, Neamul tău nu a murit!

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu