Școala de Vară Carei 2019 cu tema Dictatul de la Viena a ajuns la final

• publicat la: 2 septembrie 2019
Școala de Vară Carei 2019 cu tema Dictatul de la Viena a ajuns la final
.

Școala de Vară Carei 2019 având ca temă Dictatul de la Viena a ajuns la final. Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima prețuirea pentru cei care au făcut posibilă desfășurarea ei. Nicio instituție guvernamentală nu sprijină aceste activități de consemnare a istoriei noastre românești.

Cu atât mai mult îmi exprim întreaga considerație pentru cei care au venit alături de noi, grupul format de Costel Oprea de la Centrul de politici locale din Alba Iulia , filiala Carei a Asociației foștilor expulzați români din 1940, tinerilor de la Grai Străbun și Asociația cadrelor militare în rezervă filiala Satu Mare. Alese mulțumiri tuturor susținătorilor! Alese mulțumiri tuturor colaboratorilor și celor care au făcut posibilă șederea la Carei a tinerilor din București și Iași.

Respect deosebit și plecăciuni se cuvin comunităților rurale Scărișoara Nouă, Lucăceni, Marna și Ianculești care ne-au primit cu binecunoscuta ospitalitate românească. Din puținul lor au împărțit cu noi ! Inima noastră bate alături de Rodica Jurj din Scărișoara, de Mirela Horgoș din Lucăceni, de Viorica Tomai din Marna sau de tanti Roza și Maria din Ianculești, cele care au făcut posibile întâlnirile noastre.

Acele amintiri vor rămâne pe veci încrustate în memoria participanților la fel ca și mărturiile supraviețuitorilor din toamna lui 1940.

Aleasă prețuire pentru starețul Spiridon de la Mănăstirea Scărișoara cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, pentru binecuvântările primite și pentru cuvintele de învățătură. Am plecat mai întăriți și mai înțelpți de acolo.

Au fost alături de noi, rând pe rând, istoricul Vasile Lechințan, viceprimarul din Alba Iulia , Gabriel Pleșa, deputatul Gabriel Gheorghe, primarul din Pișcolt, Cosmin Varga, istoricul Traian Cepoiu, col(r) Constantin Moșincat, preoții parohi Marius Zota, Ovidiu Bontoș și  Călin Pop din satele de refugiați vizitate, familia Rebeleanu și familia Deliei Matei, fiica primarului din 1940 al Careiului, dr.av.Valer Câmpianu, interpretei Angela Munteanu cu frumoasele pricesne. Mulțumim preoților parohi Iulian Palas și Ovidiu Marița pentru parastasul oficiat la biserica Sf.Apostol Andrei în memoria celor încrustați pe monumentul comemorativ.

Nu am uitat nici de presa care a fost alături de noi, fie ea de la București, Iași sau Satu Mare.

Cer scuze participanților la Scoala de vară pentru incidentul de la Muzeul județean Satu Mare, pentru comportamentul acelor angajați obedienți unui Consiliu Județean prin funcționarul cu funcție de conducere de la Muzeu. Mă bucur însă că oaspeții au luat contact cu realitatea și au văzut cu ochii lor ce se petrece la noi în județ, cum sunt tratați românii care nu se lasă îngenuncheați și continuă să activeze pe tărâm cultural și identitar.

Anul viitor se împlinesc 80 de ani de la raptul teritorial și expulzarea românilor din casele lor doar pentru vina de a fi români și de a nu renunța la identitatea lor. Încă mai avem supraviețuitori care au peste 92 de ani și care povestesc prin ce au trecut atunci.

Le mulțumesc din suflet celor șapte tineri Alexadru, Alin, Adrian, Andrei, Dorin, Mihai si Ovidiu care au bătut drum lung pentru a participa la Carei la marcarea Dictatului de la Viena din data de 31 august 2019.

Mai există suflet românesc și români patrioți.

Românii încep să se adune și să realizeze că toți suntem frați și surori chiar dacă locuim la Iași sau la Craiova sau la Covasna sau la Constanța sau la Carei. Mulțumim pentru prezență și sătmărenilor Cornelia Anca Bolba și Toca Sergiu de la Asociația Refugiaților și Expulzaților din 1940 precum și președintei Alina Talpoș de la ASTRA Șomcuta Mare.

Nu în ultimul rând mulțumesc supraviețuitorilor acelui septembrie negru 1940, cei care au îndurat suferințe de neimaginat dar nu au renunțat la identitatea lor și au rămas români.

Cei care au avut puterea fizică au venit sâmbătă 31 august la Carei și ne-au oferit o nouă LECȚIE de românism, de unitate și de înțelepciune.

Au adus la manifestarea de la Carei toți nepoții, îmbrăcați în straie populare. Copii au mers cu noi în procesiune cu capul și cu steagul ridicat , păsind în dreapta credință.

Să ne trăiți cu sănătate Maria HAN și Maria Hiristea din Ianculești !

Trăirile de la Școala de Vară din Carei au fost foarte intense. Tinerii au descoperit aspecte total necunoscute lor. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără ajutorul sponsorilor inimoși care au suplinit lipsa de implicare a autorităților și instituțiilor care ar trebui să se preocupe de scrierea istoriei noastre locale.

Am început să completăm acele file albe din cartea istoriei noastre din anul 1940. Așa cum se acordă importanță Holocaustului și deportării șvabilor așa trebuie consemnat și Dictatul de la Viena din 1940 fără pic de rușine sau sfială pentru a ne mai putea uita în ochii supraviețuitorilor.

Din data de 31 august 2019 este trecut  și numele fostului primar al Careiului pe Monumentul Comemorativ al Refugiaților și expulzaților din 1940, omis la dezvelirea acestuia.  Dezvelirea plăcii a fost făcută de fiica acestuia, Delia Matei, care locuiește în prezent la Cluj Napoca.

Dr.av.Valer Câmpianu a fost bătut crunt de hortyști pentru că nu a vrut să dezvăluie unde și-a ascuns familia. Un grup de români din oraș au reușit să îl facă scăpat din arest și să îl îmbarce în vagoane de marfă până la Petroșani unde a devenit apoi președintele Asociației refugiaților și expulzaților.

Fie-le memoria binecuvântată luptătorilor pentru păstrarea identității românești!

Daniela Ciută,

președinte filiala Carei  Asociația Refugiaților și Expulzaților din 1940

 

comentarii

de Vasile la 3 septembrie 2019 - 11:24

Avem copii frumosi si vrednici! Sa ne traiti multi ani!

Raspunsuri

Lasati un comentariu