Viață de român la Carei
Anunțul de mai sus apare în fiecare număr al ziarului editat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Nicio instituție guvernamentală nu a luat până acum atitudine față de abuzul de la Primăria Carei.
Redacția din Primăria Carei bate monedă în ultima perioadă pe bilingvism, pe buna înțelegere între locuitorii de diferite naționalități de la Carei și pe toleranță. Toate bune și frumoase până aici dar ce te faci când realizezi că de fapt toate acestea au cu totul alt scop decât cel mediatizat feroce, pe bani publici adică pe banul careianului plătitor de taxe și impozite? Altfel nu se explică refuzul comunicării în limba română la manifestări publice și acceptul tacit al conducerii orașului dar nu numai aceste situații sunt elocvente.
Dacă pentru cei din grupul de interese apropiat conducerii Primăriei Carei se fac modificări în organigramă și se găsesc portițe pentru angajare nu același lucru se întâmplă în cazul românilor români. Acestora li se aplică tratamente diferite din care nu lipsește umilința. Pentru ca un inginer român să fie angajat la Primărie acesta trebuie să candideze prima dată pentru un post de muncitor necalificat. Dacă reușește să înghită hapul umilinței se va debloca și postul de inginer pentru care are pregătirea necesară. Nu același lucru se petrece în cazul neromânilor care doresc să se angajeze în primărie și care dau examen exact pe postul aferent pregătirii lor.
Am asistat aseară la o lansare de carte despre colonizarea șvabilor pe aceste meleaguri, o manifestare la care au luat parte oaspeți din tot județul, inclusiv primarul orașului Ardud, ing.Ovidiu Duma. Nu a fost prezent niciun consilier al primarului, nimeni din departamentul de comunicare dar a luat parte la masa de prezidiu cetățeanul Kovacs Eugen. La niciuna din luările de cuvânt exclusiv în limba maghiară nu a intervenit nici măcar pentru a face un scurt rezumat al expunerilor celor două persoane care au refuzat să se exprime și în limba română măcar din respect pentru atâția intelectuali prezenți.
Cum rămâne cu respectul și buna înțelegere promovate de către angajații din redacția primăriei, generos plătiți din banul careianului? Cetățeanul Kovacs se lăuda cu familia sa multietnică unde nu sunt probleme de natură etnică dar atunci de ce nu aplică metoda respectului între membrii marii familii a municipiului Carei și la evenimentele unde este prezent? Sau buna înțelegere și bilingvismul la care face referire înseamnă de fapt renunțarea la folosirea limbii române și învățarea limbii maghiare ca înlocuitor a limbii oficiale a statului?
Ce fel de bună înțelegere poate exista în familia mixtă mult lăudată de primarul Kovacs din moment ce românii din Carei nu au drepturi egale cu maghiarii? Buna înțelegere din viziunea sa înseamnă renunțarea la identitatea românească în favoarea alteia?
De ce însemnele statului român lipsesc cu desăvârșire de pe plăcile oficiale de pe clădirea Primăriei Carei și de ce se promovează de către Primăria Carei doar imagini fără stema țării de pe clădirea Primăriei?
De ce personalitățile culturale careiene lipsesc cu desăvârșire din Sala Festivă a Primăriei Carei? Cum rămâne cu buna înțelegere și respect reciproc?
Niciunul dintre evenimentele românești organizate de asociațiile culturale nefinanțate de Primăria Carei nu sunt mediatizate și nici invitațiile de participare nu sunt onorate de către conducerea orașului din care nu face parte niciun român.
Cel mai mare monument de for public din creația renumitorului sculptor român Gheza Vida este ascuns după o perdea dublă de tuia de peste 9 m înălțime și mai grav, este supus degradării prin admiterea folosirii lui ca loc de joacă!
Nici măcar aprobarea de acum 1 an în CL a proiectului de reabilitare a ansamblului monumental dedicat lui Avram Iancu nu este pusă în practică. Deci tot ce este românesc în Carei este lăsat de izbeliște de conducerea total neromânească a orașului care ne predică însă cu aplomb importanța bunei înțelegeri între naționalitățile ce formează municipiul.
Să fie buna înțelgere promovată doar un cal troian prin care se urmărește deznaționalizarea românilor, renunțarea la orice simbol românesc din oraș?
Nu este exclus din moment ce clasele de meserii ce pregătesc vânzători, lucrători comerciali, tapițeri, saltelari sunt inaccesibile românilor pentru că limba de predare este doar limba maghiară. Niciuna dintre aceste meserii nu se poate învăța în scolile de stat din Carei în limba română sau germană ci doar în limba maghiară.
Singurul sat aflat în administrarea UAT Carei este satul Ianculești, sat de moți, al cărui Cămin Cultural este lăsat cu bună știință în stare de degradare pentru ca aici să nu aibă loc evenimente culturale și viață socială. În total dispreț față de românii din satul ce aparține de Primăria Carei.
Am punctat de-a lungul timpului batjocura la adresa scriitoarei careience Otilia Marchiș a cărei carte a fost tipărită de Primăria Carei prin înlocuirea numelui autoarei cu o poreclă jignitoare situație ce nu a fost aplicată poetului Ady Endre a cărui poreclă era Belzebub. Am punctat și faptul că s-a tipărit un volum de poezii frumoase doar în limba maghiară nu și în limba română deși am avut numeroase personalități careiene remarcate la nivel național chiar.
Un banal catarg cu drapel românesc pe domeniul public este refuzat constant de primarul Kovacs, președintele consilierilor majoritari din CL Carei. Ni se spune chiar…,,nu provocați maghiarii,, de parcă ampalsarea unui catarg cu drapelul țării în care trăim ar fi o declarație de război la Carei!
Iar despre comemorările lui Avram Iancu de către asociațiile cultural patriotice din Carei se vorbește doar în presa națională, mai exact în publicația Uniunii ziariștilor Profesioniști din România, Certitudinea. Pentru județ este un subiect tabu dacă nu are dezlegare de la primarul ,,nu provocați maghiarii,,.
Daniela Ciută