A apărut un nou număr al revistei Eroii Neamului

• publicat la: 12 decembrie 2019
A apărut un nou număr al revistei Eroii Neamului

A apărut la Satu Mare, în condiții grafice excelente revista ”Eroii Neamului”, având pe coperta din față Monumentul Memorandiștilor din Cluj-Napoca, locul unde cu mulți ani înainte a avut loc celebrul proces. Colonelul (r) Voicu Șichet își continuă ”Jurnalul cimitirelor și mormintelor eroilor”. Menționează manifestările care au avut loc în Satu Mare, cu ocazia marcării a 10 ani de la apariția revistei ”Eroii Neamului” și prezența cu această ocazie a doi oameni de seamă, dr. Ioan Cârja și părintele dr. Constantin Necula.

Preotul dr. Cristian Boloș publică partea a XXXVII-a din seria ”Modele creștine de eroism, De vorbă cu Sfântul Grigore Teologul despre bine și rău”. Conf. univ. dr. preot Constantin-Valer Necula ne face cunoscut cum se educa satul acum 100 de ani – prezentând o pagină din Revista Teatrală din Ardeal.

Cu versurile ”Eroi au fost, eroi sunt încă/ și-or fi în neamul românesc/” își prefațează dr. Daniela Bălu discursul rostit la festivitatea aniversară, organizată în data de 4 noiembrie 2019, la Teatrul de Nord. În materialul prezentat aflăm că ”Biserica, armata și poporul au alcătuit triada jertfelor pe care s-a construit temelia României”. Ing. Andrei Gorșcovoz a dorit succes deplin lucrărilor Simpozionului Științific ”Eroii Neamului – 10 ani”.

Conferențiarul universitar dr. Ioan Cârja de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filozofie, ne prezintă volumul lui Vasile Lechințan, ”Centenarul instaurării administrației românești în Cluj-Napoca”, volum apărut la Editura Ecou Transilvan în 2019, o apariție binemeritată în contextul aniversar pe care-l traversăm.

Istoria locală își are locul binemeritat în revistă. Dr. Viorel Câmpean ne prezintă dezvelirea bustului de la Moftinu Mic, ridicat în memoria preotului-canonic greco-catolic Gheorghe Mureșanu (Cetăţean de Onoare al localităţii Moftinu Mic, Cetăţean de Onoare al oraşului Carei,  canonic onorariu şi decorat cu Ordinele Ferdinand I, Răsplata Muncii, Coroana României în grad de comandor, şi Steaua României în grad de ofiţer, primul presedinte al ASTRA Carei)  și tot dr. Viorel Câmpean face cunoscut faptul că locul de veci al învățătorului Iosif Cozmuța din Santău a fost renovat.

Încă un monument a fost dezvelit, ne informează colonelul (r) Voicu Șichet, la Băbășești, rod al strădaniei fiilor satului, în frunte cu preotul Cornel Pop.

Pr. Profesor Gheorghe –Radu Sălăgianu ne prezintă partea a IV-a a articolului ”Războiul pentru Întregirea Neamului 1916-1919”, prezentându-ne Pacea de la București și Românii din Ardeal (și Bucovina) și războiul.

Ing. Angela Faina ne aduce aminte că se împlinesc 100 de ani de la gestul simbolic pe care l-au făcut soldații români la Budapesta, în 1919, când au înfipt deasupra steagului unguresc pe Palatul de la Budapesta opinca românească. Ing. ec. Cristian Mareș scrie despre ”Maramureșul și Marea Unire”, despre Ilie Lazăr cel care a făcut atât de mult pentru triumful cauzei românești și a sfârșit anonim, la Cluj-Napoca în anul 1976. De asemenea scrie foarte frumos despre generalul Leonard Mociulschi – omul, eroul, emblema vânătorilor de munte.

Dr. Marta Cordea se ocupă în articolul său despre ”Reprezentarea românilor în Dieta de la Pesta din anul 1861”, dietă în care au fost aleși 19 români care militau pentru rezolvarea problemelor naționale ale românilor. Prof. Carol C. Koka, la rândul lui scrie despre românii din Doba, care cu ocazia încheierii dualismului au spus nu acesteia și încercărilor de deznaționalizare.

Prof. Marius Horșia, în aceeași idee, ne prezintă reacția învățătorilor și preoților români din Sătmar față de legislația școlară adoptată de statul dualist. Prof. Nicoleta Câmpian ne călăuzește pe urmele eroilor în poezia lui Bolintineanu. Dr. Viorel Câmpean continuă să publice lista sătmărenilor în temnițele comuniste. Colonelul (r) Ștefan Rus se întreabă: ”Cine mai are grijă să fie respectate istoria și demnitatea neamului românesc?”

Anul acesta a fost sărbătorit Centenarul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”. Prof. Nicoleta Cherecheș, director adjunct la acest colegiu ne prezintă evenimentele care au avut loc cu acest prilej. Profesorul dr. Ovidiu T. Pop scrie despre prof. univ. dr. Iuliu Adrian Paul, un arheolog de renume și mare prestigiu care a trăit între 1930-2009.

De la moartea de martir a domnului Moldovei, Ion Vodă cel Cumplit se împlinesc 445 de ani, despre care putem citi în paginile următoare, în textul semnat de ing. Mircea Pârlea. Profesorul Ioan Corneanu și Lacrima Istrăuan ne aduc în față activitatea cronicarului Damaschin Bojâncă, care a trăit între 1802-1869, cel care spunea că ”Ioan Corvin este răsărit din genă și din sânge românesc”.

Acest număr al revistei are în conținut numeroase poeme scrise cu măiestrie de Cristian Bodnărescu: ”Și nu te-ai mai întors… soldatului necunoscut”, ”Străbunicul”, sau ”Negrele mirese. Văduvelor soldaților căzuți pe front”.

Lasati un comentariu