Disensiuni pe seama desemnării organizatorului evenimentului dedicat lui Ady Endre

• publicat la: 29 ianuarie 2020
Disensiuni pe seama desemnării organizatorului evenimentului dedicat lui Ady Endre

Ceartă pe seama desemnării organizatorului unui eveniment dedicat  comemorării lui Ady Endre. Nu mai aducem în discuție faptul că nu se știe dacă cei veniți din Ungaria sunt Asociație sau Fundație.

În timp ce pe un afiș ce a apărut ieri pe pagina Primăriei Carei și azi în comunicatul emis de Muzeul Județean Satu Mare apare o listă întreagă de organizatori, la secțiunea comentarii a Buletin de Carei o anume fundație din Ungaria  își arogă această calitate.

de Fundatia Szekler Monitor la 28 January 2020- 19:38

,,Ca sã clarificãm si mai exact: Organizator este Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület din Nyiregyháza, Ugaria. Aveti pe ivitatie: http://moriczegyesulet.hu/
Dacã mai aveti neclaritãti, vã stãm la dispozitie.,,

Tot la secțiunea comentarii ni se atrage atenția că manifestarea este  una maghiară. Fără comentarii la astfel de luări de poziție. Trei dintre finanțatorii acestui eveniment sunt Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Carei și Primăria Satu Mare.

La Carei Primăria nu a solicitat acceptul Consiliului Local pentru a finanța această activitate.

Potrivit unui comunicat remis în cursul zilei de astăzi Buletin de Carei, aflăm că  ,,Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Culturală ”Moricz Zsigmond” din Nyiregyhaza (Ungaria) şi Fundația ”Pro Magiszter” din Carei, organizează o sesiune științifică internațională cu titlul ”Ady Endre 101”, comemorând astfel şi 101 ani de la trecerea în neființă a marelui poet maghiar. Prima parte a sesiunii se va desfășura la Carei în data de  31 ianuarie, între orele 9.30 și 13.00, în sala festivă a Primăriei Municipiului Carei, iar partea a doua la Satu Mare în data de 1 februarie, între aceleaşi ore, în sala mare a hotelului Astoria.

La evenimentul cultural vor participa reprezentanți recunoscuți ai sferei academice din România și Ungaria, profesori universitari, critici și istorici literari din Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, respectiv din Budapesta, Debrețin, Nyiregyhaza. Prezentările acestora propun o interpretare și evaluare științifică a vieții și activității poetului, referindu-se și la relațiile sale cu cercurile culturale românești,,.

Ulterior se revine cu o notificare privind schimbarea unei locații.

Dacă Muzeul Județean Satu Mare este organizator atunci de ce anume afișul remis apare ca și…plakat?

Instituțiile statului român nu mai au cunoștințe de limba română? Pe afișul distribuit și promovat de Muzeul Județean Satu Mare apare sigla Primăriei Carei unde limba română nu mai are caracter oficial.

Așteptăm clarificări de la cei în drept a face anunțurile privind faptul că Primăria Carei nu mai este o organizație guvernamentală din România.

Dacă instituțiile statului român funcționează din bani publici este normal ca să se respecte și caracterul oficial al limbii române. Puțin mai mult respect din partea celor care sunt angajați și plătiți de statul român!

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2020/01/ati-cedat-primaria-carei-tovarase-primar-primaria-carei-nu-vrea-caracter-oficial-pentru-limba-romana-si-nici-insemnele-statului-pe-placile-oficiale.html

http://www.buletindecarei.ro/2020/01/pentru-pentru-limba-romana-apasati-tasta-2-pe-tasta-1-e-limba-maghiara-eveniment-sponsorizat-de-consiliul-judetean-satu-mare-primariile-carei-si-satu-mare.html

 

Lasati un comentariu