Preotul careian pedepsit pentru gestul de bucurie și solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859

• publicat la: 23 ianuarie 2020
Preotul careian pedepsit pentru gestul de bucurie și solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie  1859

Despre ce însemna în perioada ocupației străine  să îți manifești bucuria pentru actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 nu ne vorbesc istorici ca Boia așa că vă vom relata noi ce însemna să fii român în Transilvania majoritar românească.

Una dintre personalitățile careiene  care a avut de suferit pentru simplul fapt că s-a bucurat de Mica Unire de la 1859  a fost George Marchiș (1836-1884), paroh și protopop dar și profesor. Tatăl scriitoarei Otilia Marchiș și a protopopului vicar Romulus Marchiș.

Ca paroh a slujit o perioadă și în parohia Resighea și Homorod. A fost în cercul de colaboratori ai Aurorei Române, între anii 1863-1865, mai  târziu  aceştia  trecând în redacţia  Familiei. Dintre  aceştia  amintim:  Iulian Grozescu, A.Densuşianu, V. Bumbescu, V.Rusu, Zaharia Boiu, Ioan Papiu, At.M.Marinescu,  J.  Bădescu,  Paul  Draga.  George Marchiş s-a remarcat ca publicist activ  prin realizarea revistei manuscrise “Armonia”,  colaborând de-a lungul anilor la: “Gazeta Transilvaniei”, “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, “Muza Română”, “Amicul şcoalei”, “Aurora Română”, “Familia”, “Amvonul”, “Sionul Românesc”.

Cunoscut luptător pentru drepturile românilor din această parte a ţării, a fost şi un bun poet, cele şase poezii mai cunoscute ale sale au fost confundate cu scrieri lirice eminesciene. Deşi s-a demonstrat într-un final că nu aparţin lui Eminescu, „E o onoare postumă pentru poetul George Marchiş că a putut fi confundat măcar o clipă cu marele geniu naţional”  cum consemna istoricul literar Mircea Popa.

A fost scos din învățământ pentru gestul de bucurie și solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie  1859 când  a  expediat o  scrisoare ce cuprindea poezia  ,,Un glas peste Carpați,,   pentru a transmite confraților  din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din aceste părți aflate sub dominație austro-ungară. Interceptată de autoritățile maghiare , poezia va sta la baza scoaterii sale disciplinare din rândul cadrelor didactice.

Începând cu anul 2015 poetul şi protopopul greco-catolic, George Marchiş (1836 – 1884) are o placă comemorativă la biserica greco-catolică ,,Sf. Andrei” din Carei . Înmormântat ca și protopop al Careiului, în cimitirul orașului, are și la ora actuală mormânt necunoscut. Nici biserica românească Sf.Apostol Andrei nu apare pe HARTA CAREI de pe pagina primăriei Carei și nici pe panoul turistic informativ din centrul mun.Carei.

Se pare că mormântul patriotului George Marchiș și al fiului său, vicarul Romulus Marchiș au fost distruse în cimitirul central din Carei. Un atentat la memoria personalităților românești din zona Carei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu