Sfântul Ioan Botezătorul

• publicat la: 7 ianuarie 2020
Sfântul Ioan Botezătorul

Praznicul Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, de pe data de 7 ianuarie, alături de Bobotează, din 6 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Boboteaza şi Sfântul Ioan aproape că formează una şi aceeaşi sărbătoare.
Dacă pe 6 ianuarie am prăznuit Botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul, pe data de 7 este cinstit Ioan Botezătorul, de la care Iisus Hristos a primit botezul şi prin care Duhul Sfânt a fost readus în creaţie, căci prin cufundarea Sa în Iordan apele au fost purificate, iar creaţia întinată de căderea omului în păcat a fost curăţată.
Misiunea divină a Prorocului Ioan a fost aceea de a-L descoperi lumii pe Iisus Hristos. Despre Ioan, Mântuitorul lumii le spunea ucenicilor săi şi poporului: “Dintre toţi cei ce s-au născut din femeie până la el nimeni nu este mai mare ca Ioan Botezătorul”.

Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor.
Evanghelistul Matei spune că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezătorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus: “Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat de Ioan.
Sfântul Ioan este numit şi “Înaintemergătorul”, fiind cel care a anunţat venirea lui Hristos. Acesta este cunoscut de credincioşi pentru viaţa sa austeră, pentru smerenie, pentru atitudinea tranșantă la adresa celor care păcătuiau, dar şi pentru minunile săvârşite.
Despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul avem puţine informaţii. În Biblie se spune că trăia în pustie şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Modul său de viaţă, îmbrăcămintea, atitudinea, curajul creştin, semănau foarte mult cu cele ale Prorocului Ilie, potrivit crestinortodox.ro.
Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, Arhanghelul Gavriil i-a vestit că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia s-a îndoit însă de această veste, motiv pentru care a rămas mut până ce Elisabeta a născut.
Ioan Botezătorul este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătură cu Noul Testament. El a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, având menirea să pregătească poporul pentru primirea lui Mesia şi să-l facă cunoscut lui Israel. “Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”, a fost mesajul său.
Pentru că Sfântul Ioan Botezătorul l-a mustrat public pe tetrarhul Irod Antipa, care se căsătorise cu fosta soție a fratelui său vitreg, acesta a fost întemnițat în Cetatea Maherus – Machaerus, din Pereia, aflată astăzi în Iordania. La un mare ospăț, Salomeea, fiica Irodiadei, intrând în grațiile regelui, a primit promisiunea ca va obține orice îi va cere acestuia, pănă la o jumătate din împărăția sa. Întrebând-o pe mama ei ce să ceară, Irodiada, din ură, a cerut Capul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul a fost atunci omorât în închisoare, iar capul său a fost oferit fetei, pe o tavă.

Prorocul Ioan ne îndeamnă la smerenie și la o viață simplă. Pe calea strâmtă a înfrângerii trufiei, el poate fi un adevărat îndreptar. Astfel, referindu-se la Iisus Hristos, Prorocul Ioan mărturiseşte: “Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească”.
Botezătorul ne aminteşte, de asemenea, de milostenie: „Mai fericit este a da decât a lua”, spune el în Faptele Apostolilor.

Putem să-l socotim pe Sfântul Ioan drept al doilea mare om, după Maica Domnului, dintre cei născuți din femeie, căci potrivit cuvintelor Mântuitorul Iisus Hristos el este acela despre care s-a scris: “Iată Eu trimit, înaintea feței Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta. “Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei 11, 9-11).
Sfântul Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, ocupă un loc deosebit de important în iconografia ortodoxă, care îi închină cele mai multe icoane, în comparaţie cu ceilalţi sfinţi.
El apare în următoarele icoane ortodoxe: Naşterea Sfântului Ioan (24 iunie), Botezul Domnului (6 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), Întâia şi a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan (24 februarie), a Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan (25 mai), Deisis (de o parte a Mântuitorului, împreună cu Maica Domnului); icoană în care apare cu aripi, ca un Înger al Domnului (7 ianuarie); Icoana Pogorârii lui Iisus la Iad, unde Sfântul Ioan apare propovăduind celor de acolo Evanghelia lui Hristos.

Alături de data de 7 ianuarie când prăznuim Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul, alte sărbători închinate Sfântului mai includ zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie) şi tăierea capului (29 august).

Aproape 2 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, respectiv 1.420.774 bărbați și 531.197 femei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.

Din totalul româncelor, 371.486 poartă numele Ioana, alte 141.000 de femei pe cel de Ionela, 11.290 se numesc Nela, iar 6.726 poartă numele Ionelia.

Dintre bărbații ce își aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, 411.149 poartă numele Ion, 514.865 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuț. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români ce poartă numele Ionel, precum și cei peste 26.000 de bărbați ce se numesc Nelu sau Ionică.

La Multi Ani!   celor ce îşi sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie.

Lasati un comentariu