Corespondența și înțelegerea dintre Al. I. Cuza și Kossuth asupra unei expediții militare românești pentru eliberarea Ardealului

• publicat la: 26 februarie 2020
Corespondența și înțelegerea dintre Al. I. Cuza și Kossuth asupra unei expediții militare românești pentru eliberarea Ardealului

Un material inedit din categoria  ,,istorie refuzată,,  apare  pe Glasul.info. Informații care vin să facă lumină asupra unei perioade  prea puțin cunoscute din istoria noastră.

În volumul intitulat “România și sfârșitul Europei – Amintiri din Țara pierdută”,  prințul Mihail Sturdza oferă niște informații  cu adevărat incendiare, informații care nu apar în manualele noastre de istorie.

Mihail Sturdza este nepotul pe linie paternă al fruntașului pașoptist Vasile  Sturdza, unul din membrii marcanți al partidei naționale și unioniste din Moldova  și un colaborator apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ba chiar și “Locotenent Domnesc al Unirii”.

Elena Doamna, văduva lui Alexandru Ioan Cuza, venea în fiecare an la Târgu Ocna pentru a petrece o săptămână sau chiar două, alături de bunicile lui Mihail Sturdza, în preajma cărora acesta a copilărit la Târgu Ocna. Pe atât de strânse erau relațiile dintre familia  Sturdza și Al. I. Cuza.

Potrivit lui Mihail Sturdza, tocmai în casa familiei din Târgu Ocna se păstra întreaga corespondență schimbată între Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Kogălniceanu, Vasile  Sturdza, Alecsandri, Bălcescu, Negruzzi, precum și totți protagoniștii români și străini ai epocii Unirii.

În timpul Primului Război Mondial, toată această corespondență, cuprinsă în nouă mari dosare, a ajuns în condiții neelucidate în Arhivele Academiei Române.

Dintre toate informațiile  importante cuprinse acolo și ascunse de către istoricii  români, cea mai spectaculoasă este legată de corespondența și înțelegerea dintre Al. I. Cuza și Kossuth, asupra unei expediții militare românești pentru eliberarea Ardealului, în deplin acord cu Kossuth, care la acel moment (1863-1866) organiza în Italia, cu asentimentul lui Napoleon al III-lea, o Legiune Ungară pentru a debarca în Dalmația.

Să fi fost tocmai acesta unul dintre motivele adevărate a detronării lui Al. I. Cuza? Intenția de realiza România Mare cu aproape 6 decenii mai devreme decât se putea? Unde ar fi fost oare astăzi România cu un asemenea start al statului român modern?

sursa glasul.info

 

Lasati un comentariu