Doi brutari din Sri Lanka au pus pe jar comunitatea maghiară din Ditrău. Dan Tanasă a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)

• publicat la: 1 februarie 2020
Doi brutari din Sri Lanka au pus pe jar comunitatea maghiară din Ditrău. Dan Tanasă a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)

Doi  muncitori din Sri Lanka  au fost angajați de o brutărie din comuna Ditrău, județul Harghita, dar au rămas fără locuință după ce gazda lor a fost amenințată, relatează postul de televiziune Digi24.

„Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău – n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (…) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei”, a declarat pentru sursa citată Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Aceasta a mai declarat că în decurs de o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka deoarece firma are nevoie de forţă de muncă calificată fiind în plin proces de extindere a activității.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în această cauză  Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la posibilul caracter rasist al declarațiilor primarului UDMR din Ditrău, Puskás Elemér, făcute la postul de televiziune Digi24.

„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare.

Ieri am avut ședinta cu Consiliul Local unde au apărut vreo 200 de oameni și i-am rugat ca să putem derula ședința normală, sâmbătă, la ora 10 vom ține o dezbatere în căminul cultural și acolo vom dezbate toate problemele, toate îngrijorările lor”, a explicat primarul comunei Ditrău în direct la Digi24.

Avocatul Poporului, Renate Webber, a declarat că va demara o anchetă proprie în privința oamenilor din Ditrău, Harghita, care cer expulzarea unor cetățeni din Sri Lanka, angajați legal la o brutărie. Avocatul Poporului mai spune că ”este trist și revoltător” ce se întâmplă la Ditrău.

”Am văzut în relatările din presă, noi nu am primit nici o sesizare, dar pe baza a ceea ce am văzut în presă, evident și noi ne vom sesiza din oficiu și vom demara propria noastră anchetă la fața locului. Trebuie să recunosc însă că este și trist și revoltător, în același timp, în sensul în care în general, comunitățile noastre locale erau percepute ca fiind comunități primitoare”, a declarat Avocatul Poporului Renate Weber, la Rfi.

Lasati un comentariu