Primăria Capitalei se teme că românii ajung cu protestul la Cotroceni și limba română își va păstra caracterul oficial?

• publicat la: 21 februarie 2020
Primăria Capitalei se teme că românii  ajung cu protestul la Cotroceni și limba română își va păstra caracterul oficial?

Primăria Municipiului București interzice manifestarea din 23 februarie prin care delegația comună a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita, Mureș și Asociației Calea Neamului intenționează să-i solicite Instituției Prezidențiale sa nu promulge trădătoarea Ordonanță de Urgență a Codului Administrativ, prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în stat.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată de către Guvernul Dăncilă iar primarul general al capitalei este tot membru PSD. Frica lor cea mare este ca asociațiile de români să nu ajungă la o întâlnire cu președintele Iohannis și să ceară păstrarea caracterului oficial al limbii române.

Motivul invocat de Primăria București este că adunarea publică prilejuită de întâmpinarea delegației românilor  ar fi perturbat în zona Statuii Leu  activitatea Instituției Prezidențiale.

Primăria  București  încalcă  grav libertatea de exprimare prevăzută în Constituția României prin acest refuz, precizează Mihai Tîrnoveanu.

,,Considerăm de asemenea ca motivul manifestării noastre, și anume contestarea Legii Codului Administrativ adoptată anul trecut prin Ordonanță de Urgență este unul temeinic, având în vedere și faptul că în 2018 acest Cod Administrativ a fost contestat la Curtea Constituțională, invocandu-se aceleași puncte pe care le invocăm și noi, atât de Președintele României, cât și de 50 de parlamentari din diferite partide politice. Mai mult decat atât, CCR, în urma acestor contestații, a declarat în 2018 Codul Administrativ ca fiind neconstitutional. Așadar opinia noastră a fost împărtășită de un segment larg al societății, fapt relevat și de participarea masivă a oamenilor la mitingul și marșul organizat pe 29 iulie, mai multe asociații fiind alături de noi. Intenția noastră, pe care o menținem și în prezent, a fost ca pe 23 februarie să-i solicităm Președintelui sa-si mentina punctul de vedere din 2018, manifestarea noastră fiind îndreptată strict împotriva Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ, emisă de Guvernul Dăncilă. În luna februarie a acestui an, Curtea Constituțională a României a declarat însă constituțional Codul Administrativ, respingând contestația Avocatului Poporului, care a vizat doar necesitatea adoptării Codului prin ordonanță de urgență. Avocatul Poporului, condus de Renate Weber, nu a inclus și aspectele clar anticonstitutionale privitoare la extinderea folosirii limbii minorităților naționale în administrația centrală și locală.  Vom manifesta din nou împotriva OUG privind Codul Administrativ, în forma în care a fost adoptată, care, în opinia unei părți semnificative a cetățenilor români, este anticonstituțională, antidemocratică, și care, prin efectele ei, ar duce la uriașe eforturi financiare din partea cetățenilor români ,, mai adaugă Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea  Neamului.

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu